Medved u Bjelovaru: Da se nisu javile samo 43 građevinske firme, obnovili bismo dvostruko više kuća na Banovini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved boraveću u Bjelovaru na komemoraciji žrtvama u Kusonjama, novinarima je dao i izjavu o tijeku obnove na Banovini. Medved, koji je i na čelu stožera za obnovu potresom pogođenih područja, rekao je da je do sada obnovljeno više od 1300 kuća s manjim oštećenjima, a u tijeku je obnavljanje njih više od tisuću.

-Da je bilo više tvrtki od 43, mogli smo obaviti i dvostruko veći posao na račun države, ali njih jednostavno nema, požalio se. Podsjetio je kako je utvrđena i mjera samoobnove u okviru koje su građani pozvani da angažiraju ovlaštene građevinske firme i račun ispostave državi.

“Nije bilo nimalo jednostavno organizirati cijeli proces od uklanjanja objekata, njih više od 470, do sadašnjeg početka gradnje kuća nakon što je završen obiman administrativni posao”, rekao je Medved.

“Iz tjedna u tjedan se raspisuju pozivi; a s obzirom da smo uveli modele različitih tipova kuća, dajemo mogućnost vlasnicima da izaberu koji od tih tipova žele. Počeli smo s prvim tipom montažnih kuća, 30 obiteljskih kuća izvođač je potpisao, na dnevnoj se razini s obiteljima provode konzultacije”, dodao je.

Medved je istaknuo da će sljedeći tjedan imati prve obitelji koje će potpisati zidane kuće, i nakon toga na tjednoj razini počet će gradnja 30-tak kuća.

U postupku su i raspisivanja poziva za deset stambenih zgrada u Petrinji, Glini i Topuskom. Pozvao je građevinske tvrtke da se jave na javne pozive, kojih trenutno ima u vrijednosti više od pola milijarde kuna.

“Izgradnja montažnih kuća će biti puno brža od zidane klasične gradnje, pa obitelji koji se za to odluče, moraju biti svjesni da će to trajati duže”, dodao je Medved i iz svega što je prezentirao pozvao sve da shvate da obnova nije zaustavljena već da traje i da obavljen ogroman posao.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!