Imaju li potpore za rješavanje stambenog pitanja uopće bilo kakvog efekta?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Popis stanovništva je potvrdio ono što su i oni koji su samo prošli kroz sela i vidjeli napuštene kuće znali – sve nas je manje, a posebice ruralna područja su sve praznija. Sve više općina i gradova stoga daje potpore mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja kako bi ih zadržali, ali i kako bi privukli nove stanovnike. Prije četiri godine tu je mjeru uvela i Velika Pisanica koja daje potporu od najviše trideset tisuća kuna. Godišnje potpišu osam do deset ugovora čime je načelnik Fredi Pali zadovoljan.

-Kroz tri godine je oko dvadeset kuća naseljeno, više nisu prazne tako da smo uspjeli ili zadržati mlade ili čak inicirati nekoga da dođe živjeti na područje naše općine – kaže Pali.

U Veliku Pisanicu su se, kaže Pali, doselili i iz Zagreba i Rijeka. Nakon dovršetka uređenja kuće to najduže selo u Hrvatskoj će biti i novi dom Robertu Despetoviću koji je bjelovarsku Prespu odlučio zamijeniti Velikom Pisanicom iz nekoliko razloga.

-U Velikoj Pisanici radim, to je mirno selo u kojem je sve blizu i ima sve što je potrebno za život – kaže skorašnji Velikopisančanin.

Robert Despetović

I djed mu podrijetlom odande, a ponosan je što su na zemljištu i kući koje je kupio prije njega živjele tri generacije. Uvjet potpore je da ondje mora živjeti barem pet godina što Despetoviću neće biti problem.

-Ako su već dali sredstva da se doselite, treba i osigurati da ne bi bilo zloupotrebe, da ste kupili kuću za malo novca, prodali ju i jednostavno zaradili novac – kaže Despetović.

Korak više od Velike Pisanice je napravila Kapela koja zainteresiranima poklanja gradilišta i kuće koje je Općina naslijedila, a u slučaju kupnje kuće daje tisuću eura pod uvjetom da je barem jedan supružnik mlađi od pedeset godina. Godišnje se javi do petero zainteresiranih.

-Interes nije prevelik, ali računajte da je zadnjih 5,6 godina došlo po četiri obitelji, to je dvadeset obitelji, a u svakoj je dvoje, troje ljudi. U ovakvoj situaciji uz odljev stanovništva je svaki čovjek dobro došao – ističe načelnik Kapele Danijel Kovačec.

Tim se vode i u Hercegovcu u kojem su do sada za stambene potpore iz proračuna izdvojili oko pola milijuna kuna za tek malo manje od 40 ugovora, odnosno 40 mladih obitelji kojima su u stvaranju vlastitog doma pomogli s 15 tisuća u slučaju kupnje kuće i sedam i pol tisuća u slučaju njenog uređenja. Unatoč tome imaju pad stanovnika, ali da te potpore nema stanje bi bilo i gore.

Načelnik Boro Bašljan

-Popis kaže da nas je gotovo 19 posto manje nego prije deset godina, ali da je rađen prije pet godina bio bi daleko lošiji. Kod nas je do određenog oporavka već došlo – navodi hercegovčanski načelnik Boro Bašljan.

U borbi za svakog stanovnika općine s mjerom stoga nastavljaju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!