Lipičanin Kuruc poziva zaljubljene planinare da Valentinovo proslave na Venerinom brijegu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Bliži nam se Valentinovo, Dan zaljubljenih. Premda je Valentin samo jedan u nizu svetaca upisanih u crkveni kalendar, on je s vremenom postao zaštitnik zaljubljenih, braka i ljubavi. Kao i većina toga u suvremenom svijetu, i Valentinovo je komercijalizirano pa ga dosta naših suvremenika promatra kroz prizmu kupnje darova voljenoj osobi. Međutim, to ne mora baš uvijek biti tako. U blizini Lipika, planinari tamošnjeg Planinarskog društva „Lipa“ uredili su planinarsku ljubavnu stazu, obilježenu srcima i nizom drugih simbola koji asociraju samo na ljubav.

Ova jedinstvena staza proteže se od lipičkog naselja Skenderovci pa sve do planinarskog skloništa na izletištu smještenom u zaseoku Gagići, a u neposrednoj blizini izvora Točak. U blizini je i Vidikovac, brdo s kojeg se pruža predivan pogled na Lipik, Pakrac i širu okolicu.

Lipičanin Drago Kuruc, inače veliki ljubitelj prirode i iskusni planinar otkrio nam je ovu stazu koja je u svim godišnjim dobima prekrasna za šetnju, vremenski dugu četrdesetak minuta. Staza obiluje raznolikim šumskim stablima, od drvoreda lipa pa do grmova lijeski prošaranih prekrasnim brezama. Na sredini staze se nalazi i jedan mali, pomalo neobičan brežuljak koji je savršen za lagani predah i užitak u čarima prirode. Na njemu se nalazi stol s klupama, a planinari su ga nazvali „Venerin brijeg“.

Upravo je naš sugovornik, gospodin Kuruc ovu čitavu stazu označio crvenim srcima, a nekadašnja predsjednica Manuela Lipušić je došla na ideju da na ulazu i izlazu s brežuljka postave dva velika srca kroz koja se može slobodno proći. Brojni planinari, zaljubljeni parovi, ali i drugi ljubitelji prirode koriste krasotu okoliša pa se fotografiraju u tim srcima. Osim što je srce međunarodni znak radosti i uspjeha, ali i tzv. „pozdrava od srca“, ono je i naš najvažniji generator, u zdravlju, veselju, ljubavi i životu. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!