Policija savjetuje: sigurnosni pojas spašava živote, posebno dječje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske od početka godine do 27. siječnja evidentirane su 32 prometne nesreće, od kojih jedna s poginulom osobom, šest s ozlijeđenim osobama i 25 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama dvije su osobe teško ozlijeđene, a deset lakše. Policijska službenica Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Sandra Pavlek posebno se osvrnula na nesreću u kojoj je ozlijeđeno dijete.

– Na području policijske uprave bjelovarsko-bilogorske tijekom siječnja ove godine dogodile su se dvije teške prometne nesreće. Osvrt bih napravila na prometnu nesreću s poginulom osobom, a kojoj je uzrok alkohol i brzina, koji spadaju pod četiri glavne ubojice u prometu. U navedenoj prometnoj nesreći dijete je teško tjelesno ozlijeđeno, nije bilo vezano, odnosno pravilno smješteno u autosjedalici – otkriva. Djeca najčešće stradavaju kao putnici u vozilima svojih roditelja kada bi trebala biti najsigurnija. Upravo zbog toga iz policije pozivaju na oprez.

– Apeliramo na roditelje da pravilno prevoze svoju djecu u autosjedalici, da ona odgovara stupnju tjelesnog razvoja djeteta, da je pravilno pričvršćena i da je dijete pravilno vezano. Roditelji često vežu djecu u autosjedalicu samo na dužim putovanjima, dok dijete na kraćoj relaciji npr. do trgovine, vrtića ili bake i djeda, ne vežu za to predviđenim pojasom u autosjedalici, zbog čega dolazi do ovakvih ozljeda – upozorava te savjetuje roditeljima kako osigurati dijete u automobilu.

– Do četvrte godine djeteta preporučuju se autosjedalice koje se postavljaju u smjer koji je suprotan smjeru vožnje jer su sigurnije za dijete od onih koje se postavljaju u smjeru vožnje. Razlog tome je što su djetetove kosti krhke, nerazvijene i lako lomljive te u trenutku sudara djetetova glava i vrat trpe veliko opterećenje. Smještanje djeteta u autosjedalicu u smjer koji je suprotan smjeru vožnje omogućava da se u slučaju prometne nesreće sile sudara koje pritišću glavu, vrat i kralježnicu rasporede po cijeloj dužini naslona i svode ozljede na minimum – naglašava.

U nedavnoj prometnoj nesreći na području Garešnice tri su osobe koje su bile vezane sigurnosnim pojasem lakše ozlijeđene, dok je osoba koja nije bila vezana zadobila teške tjelesne ozljede i ispala iz automobila, što svjedoči o važnosti sigurnosnog pojasa. Policijska službenica Sandra Pavlek pojašnjava kako on funkcionira.

– Kada se vozilo kreće, zajedno s njim kreću se i sve osobe i predmeti u vozilu. Kada se vozilo sudari s drugim vozilom ili objektom na cesti ili uz cestu (npr. drvo, betonski most, ograda, stup električne rasvjete), ono se naglo zaustavlja. Međutim, osobe i svi predmeti u vozilu nisu naišli na prepreku i oni, zbog inercije, nastavljaju svoje kretanje u smjeru u kojem se vozilo kretalo. Osobe koje nisu vezane sigurnosnim pojasom udaraju dijelovima tijela u prednje vjetrobransko staklo (ako se prevoze na prednjem sjedalu) ili u sjedalo suvozača (ako se prevoze na stražnjim sjedalima). Ako pak dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu, te, u određenim slučajevima, mogu ispasti iz vozila, uslijed čega stradavaju – ističe.

Kako bi se kretanje osoba u vozilu zaustavilo istovremeno sa zaustavljanjem vozila i spriječilo stradavanje osoba, važno je koristiti sigurnosni pojas. To je i zakonska obveza, podsjeća.

– Korištenje ugrađenih sigurnosnih pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima, a sigurnosni pojas je ujedno i najučinkovitije sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Apeliramo na sve vozače, odnosno roditelje, da od prvih dana djetetovog života na pravilan način koriste autosjedalicu i da ne ugrožavaju život djeteta. Svojim primjerom pokažite da vam je stalo do vašeg zdravlja i zdravlja vašeg djeteta – zaključuje.

Ključna poruka vozačima glasi: uvijek i bez iznimke koristite sigurnosni pojas te dječju autosjedalicu!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!