U slavonskim brdima i šumama još uvijek vreba opasnost od mina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prezentacija stanja i aktivnosti na minski sumnjivim područjima Požeško-slavonske županije održana je 15. veljače u prostoru kompleksa Janković u Pakracu. Razminiranje površina i protuminsko djelovanje jedan je od prioriteta Republike Hrvatske na području sigurnosti, a sva minski sumnjiva područja u Požeško-slavonskoj županiji nalaze se uglavnom na području Lipika i Pakraca. Planiranim aktivnostima za 2022. godinu predviđeno je da se poslovi razminiranja provedu i na preostalom minski sumnjivom područjima te bi tako područje županije krajem 2022. godine konačno trebalo postati bez minski sumnjivih područja.

Prezentaciju je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske uz podršku Grada Pakraca, a na njoj su uz saborsku zastupnicu i pakračku gradonačelnicu Anamariju Blažević, požeško-slavonsku županicu Antoniju Jozić te predsjednika Županijske skupštine i lipičkog gradonačelnika Vinka Kasane nazočili i dr. sc. Damir Trut, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite te predstavnici MUP-a, vatrogasaca, HEP-a, Crvenog križa i drugih institucija.

Nakon uvodnog dijela, stručni suradnik Branko Grgić je predstavio analizu stanja u ime Požeško-slavonske županija, a potom je prezentaciju stanja i aktivnosti na minski sumnjivim područjima PSŽ održao Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje.

On je naglasio kako je nakon obilježavanja cjelokupnog prostora županije, od 87 četvornih kilometara minsko sumnjivih područja rasprostranjenih na četiri grada i općine, ostalo još samo nerazminiranih 6,29 četvornih kilometara na ovome području. Razminirane su kuće, okućnice, vitalne infrastrukture, državne granice, poljoprivredne površine, nasipi, pašnjaci te područja zaštićene prirode, dok su preostale šume i brdsko-planinsko područje što zahtijeva i puno ručnog rada, a manje pomoćnih tehnoloških sustava. Od 1998. do 2021. godine ukupno je pronađeno 1475 različitih vrsta eksplozivnih naprava i ostataka, a utrošeno je iz svih financijskih izvora 340 milijuna kuna.

Na području Požeško-slavonske županije od 1996. godine pa sve do danas od mina je stradalo petnaest osoba, od čega su četiri osobe stradale tragično. Posljednje smrtno stradavanje u našoj županiji bilo je 21. studenog 2004. i to na području Lipika gdje je tragično preminuo jedanaestogodišnji dječak.

Nakon prezentacije organiziran je odlazak vozilima na područje na kojem se izvode radovi razminiranja, a koje se nalazi na potezu naselje Španovica – kamenolom Šumetlica.

Razminiravanje na ovom području traje gotovo tridesetak godina, a pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević ovom je prigodom izrazila zadovoljstvo time što će se uskoro ukloniti i posljednji ostaci minsko sumnjivog područja na ovom području. Posljednja razminiravanja su bila na poljoprivrednim površinama, a ovo je svakako i jedna predispozicija u daljnjem razvoju našeg kraja, kako od gospodarskog tako do svakog drugog aspekta. Gradonačelnica je i ovom prigodom podsjetila kako je ovo naše područje pretrpjelo velike ratne posljedice, od materijalnih razaranja pa do onih najvećih, ljudskih žrtava.

Požeško-slavonska županica Antonija Jozić je izjavila kako je u pogledu razminiravanja naglasak uvijek na ljudskim životima i sprječavanjima bilo kakvih tragedija koje se eventualno mogu dogoditi na ovakvim minski sumnjivim lokacijama. „Naravno da nam je bitno da Požeško-slavonska županija bude županija bez mina jer nam to jamči sve druge gospodarske aktivnosti koje se mogu nesmetano odvijati na ovom području. Prvenstveno tu mislim na razvoj poljoprivrede, šumarstva, a u konačnici i samog turizma. Ovo je jedan veliki iskorak, ali i rezultat jer će njime naša županija biti bez mina. Stoga i ovom prilikom želim zahvaliti Ravnateljstvu civilne zaštite, Ministarstvu unutarnjih poslova i naravno, Vladi Republike Hrvatske na tome što su nam ovo omogućili.“, istaknula je županica Jozić.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut u svojoj je izjavi rekao kako je zacrtani plan do kada će Hrvatska u potpunosti biti očišćena od mina kraj 2026. godine, točnije do kraja 2025. bi Hrvatska trebala biti razminirana u potpunosti, a potom bi se još nekoliko mjeseci odvijali administrativni prostori.

„Od početka razminiranja na ovom području od 80 kvadratnih kilometara još je preostalo 6,3 kvadratna kilometra koja bi se do kraja ove godine trebala razminirati.“, istaknuo je ravnatelj Trut.

On je naglasio kako su sve navedene aktivnosti zahtijevale znatna financijska sredstva gdje je od 1998. godine do sada utrošeno oko 7 milijardi kuna, a od 2015. godine s velikim dijelom se sredstva dobivaju i iz Europske unije koja je do sada utrošila oko 180 milijuna eura. Svake godine se uloži oko 400 milijuna kuna na smanjenje minsko sumnjivih područja u Hrvatskoj. Istaknuo je i primjer naše županije koja je dobila oko 31 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj za razminiravanje 3,7 četvornih kilometara poljoprivrednih površina na području Lipika i Pakraca. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!