Kreće obnova zaboravljene daruvarske oaze. Doznali smo detalje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kao malo koji grad, Daruvar u neposrednoj blizini središta ima i park i šumu. Julijev park, oaza mira u kojoj u svako doba dana uživaju i mladi i stari. U svako godišnje doba ovaj dio grada nudi prirodnu ljepotu koju, mora se priznati, vrijedno održavaju i uređuju djelatnici hortikulture Daruvarskih toplica.

Ovaj najstariji lječilišni perivoj s karakteristikama baroka i engleskog pejzažnog stila sadrži 60 različitih vrsta bilja, a uz to i izvore tople ljekovite vode.

Posebna je priča upravo s tom ljekovitom vodom koju i danas koriste građani, a počinje i završava na fontani koju od 1927.godine krasi Augustinčićeva „Kupačica“.

Slijedeća zelena oaza nadomak centra je Rimska šuma. Ovih 20 ha krase uređene šetnice koje iz svih smjerova vode do Izvora ljubavi i Židovskog groblja. No, u Daruvaru postoji i treća zelena oaza, ali na nju se rijetko računa. To je park u blizini dvorca Janković. Također nadomak centru, istina, pomalo održavan i neiskorišten. Tu se rijetko sreću šetači, tek prolaznici koji žive u ovom djelu grada, da si skrate put. Međutim , ono što malo ljudi zna jest da se ozbiljno radi na promjeni sadašnje vizure .

-Idejno rješenje je gotovo i trenutačno se izrađuje Glavni projekt. Cilj nam je urediti park na način da se otvori pogled iz Svačićeve ulice prema dvorcu Janković koji je do sada bio zapravo skriven iza drveća, što nam ne odgovara. Želja nam je također da se i ovaj park više koristi i otvori građanima – objašnjava Ivana Jurić, savjetnica za poduzetnišvo Grada Daruvara.

– Zahvaljujući arhivskoj građi koju smo dobili od arheologa magistra Berislava Shejbala, dobili smo viziju kako bi to načelno trebalo izgledati i to nam je bila misao vodilja. Istina, vratiti takav izgled je vrlo teško iz nekoliko razloga. Međutim, ono što možemo je to da postavimo identične klupe kakve su bile nekada. Također surađujemo i s Zelenom komisijom Grada Daruvara koja je odradila dendrološki plan u kojemu su obuhvaćena i sva bolesna stabla koja ćemo morati srušiti, dok će se ostala preoblikovati – kaže naša sugovornica.

S obzirom da je park u blagoj uzbrdici, osim uređenja već postojećih stepenica, kroz projekt je predviđena izgradnja stepenica u nastavku koje bi vodile do samoga dvorca. Sadašnje staze koje vode kroz park bi ostale, samo će se na njih posložiti granitne kocke. Kroz uređenje perivoja planirane su i dodatne cvjetne gredice i posebno uređenje oko spomenika poginulim borcima NOB-a. Prostor oko Ginkgo biloba se neće dirati i on ostaje ovakav kakav je sada. Što se tiče financiranja, sredstva su dobivena aplikacijom na projekte,

– 2020.godine smo aplicirali na projekt i Ministarstvo kulture nam je odobrilo 95 tisuća kuna za idejno rješenje. Za izradu glavnog projekta od istog ministarstva odobreno nam je dodatnih 100 tisuća kuna, dok razliku od 30 tisuća kuna snosi Grad Daruvar – pojašnjava Ivana Jurić.

Projektna dokumentacija za preuređenje trebala bi biti dovršena do kraja travnja. (V.B.)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!