Turistički vodiči otkrili nove tajne najljepšeg malog grada u kontinentalnoj Hrvatskoj

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana turističkih vodiča, a u organizaciji TZ Daruvar-Papuk organizirano je ove godine bliže upoznavanje Julijevog parka, Antunovih kupki kao i Centralno blatno kupalište, i to za daruvarske turističke vodiče. Tako su se u ulozi gostiju jučer imali priliku naći oni koji inače vode goste kroz najljepši mali grad u kontinentalnoj Hrvatskoj. No, i sami su jučer otkrili neke novitete u turističkoj ponudi.

-U suradnji s Daruvarskim toplicama, ove smo godine odlučili otvoriti vrata objekata koji se inače ne otvaraju posjetiteljima. Cilj obilaska je približiti vodičima priču o poznatom mineralnom blatu (fango) i termalnoj vodi koja ga mineralizira. Ovo je zapravo jako dobra prilika za naučiti nešto više, a da bi se što lakše približilo našim gostima u turističkom obilasku grada – u kratkom uvodu obratila se prisutnima direktorica TZ Daruvar-Papuk Ivana Plažanin Vuković.

-Obilaskom zgrade terapija upoznajemo se i sa samom proizvodnjom fanga, koje se koristi kako u zdravstvenom tako su i odlična osnova wellnessa i spa programa, dodala je Plašanin Vuković.

Međunarodni dan turističkih vodiča završen je u restoranu Terasa.

-Restoran Terasa je početkom ovoga mjeseca upotpunio svoju ponudu na jelovniku. Našim vodičima smo ponudili kuhani buncek, s knedlama i kupusom. Međutim, u ponudu češkog menija uvrstila se i svickova na smetane, odnosno pirjana junetina u umaku od povrća uz koju idu i knedle dizane na pari s malo pekmeza i vrhnja. Nadalje, po češkoj recepturi u ponudi je i gulaš od divljači s dizanim knedlama na pari, a od slatkih delicija u ponudi su knedle na pari punjene pekmezom, uvaljane u orahe na podlozi od vrhnja, koje smo također imali priliku kušati – pojašnjava Plažanin Vuković.

TZ Daruvar Papuk ima osam educiranih vodiča koji svoje znanje i vrijeme spremno dijele s posjetiteljima i gostima, kako grada Daruvara, tako i županije, a neki od njih stručno su osposobljeni ovaj posao raditi i u nekim drugim županijama. Znanja i volje ne nedostaje, međutim kako kažu teško da se od ovoga posla može živjeti, posebice na kontinentu. Njihove su satnice uglavnom minimalne, tako da ispada da ovi ljudi to rade prvenstveno iz ljubavi. (V.B.)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!