Daruvarski Česi otvaraju vrata Doma u Masarykovoj izbjeglicama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Daruvarski Česi spremni su pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, potvrdio nam je daruvarski dogradonačelnik i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek.

-Na razini države osnovana je međuresorna koordinacija za zbrinjavanje izbjeglica. Situacija je vrlo ozbiljna i Hrvatska je otvorila tri prihvatna centra, Motel Plitvice, Varaždinske toplice  i dvoranu u Osijeku. Za mogući smještaj izbjeglica od strane Stožera civilne zaštite kontaktirana je i Češka beseda Daruvar, vezano uz naš dom u Masarykovoj, koji ima kapacitet za 46 osoba, kaže Bilek.

Dodaje kako bi trebao uslijediti pregled prostora koji bi, u slučaju dolaska izbjeglica, bio rezervno rješenje .

-Naravno, uz sva ova prihvatilišta, pozivaju se i građani koji su u mogućnosti da se uključe u ovu akciju zbrinjavanja izbjeglica, kaže Bilek, dodajući kako su građani Daruvara već su pokazali kako imaju veliko srce.

-Uopće ne sumnjam da ćemo se svi uključiti u akciju pomoći, naravno onoliko koliko to sami možemo – kaže Bilek koji smatra kako, kad je riječ o ukrajinskoj krizi, nije problem samo smještaj izbjeglica.

-Na nivou države osniva se i Povjerenstvo za sankcije i Krizni tim za opskrbu energentima, prije svega plina. Pripremaju se i financijske sankcije, međutim što se tiče Sberbanke, hrvatski štediše su sigurni, kao što je siguran i naš financijski sustav. Konkretno, svi ulozi do 100 tisuća eura su osigurani i naši građani će uvijek moći doći do svojih sredstava, bez obzira o kojoj se banci radi. Ovi trenutni redovi su stvarno nepotrebni. Bankarski sustav u RH je stabilan – kaže naš sugovornik.

Na pitanje kakva je atmosfera u Vladi s obzirom na rat u Ukrajini i prijetnje Putina atomskim oružjem, Bilek odgovara:

-Lagao bih kad bih rekao da nismo zabrinuti. Razmišljamo o tome, ali se nadamo da Putin ipak neće ići u tom smjeru. Rusija je ogromna sila, ali se nadamo da će se taj sukob smiriti – zaključuje Bilek.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!