Milanović: Plenković ima izborni legitimitet, ne može mu DORH sastavljati Vladu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Plenkoviću, razmisli o tome da DORH ne može hapsiti ministre bez odobrenja premijera, vaditi ih iz kreveta u pet ujutro kao da su tatovi, završio je predsjednik Republike Zoran Milanović obraćanje novinarima u Pakracu gdje je nazočio obljetnici neslužbenog početka rata u Hrvatskoj.

“Vlada mora imati mogućnost očitovati se o inkriminacijama, posebno o lišavanjima slobode. To je nekakva granice mogućeg i dopustivog oko koje plešemo. Nisu svi isti, ministar nije zadnji tat. Možda se na kraju pokaže da je ministar predzadnji tat, ali dok je ministar, ministar. Ne može sad netko u borbi za svoju reputaciju rasturiti Vladu. Oni imaju velike ovlasti – u redu, ali neograničene ovlasti – nema šanse”, rekao je.

Rekao je i da zakon treba napisati jer odredba koja se citirati ne znači ništa.

“Oduzimanje slobode pa i zadnjem razbojniku je čin represije. Ako postupak počne privođenjem, ti si gotov. Kada se radi o ministrima stvar je osjetljivija. Evo, došao sam kao Jan Sobjenski pomoći Plenkoviću. Ne znam hoće li ga to spasiti”, rekao je Milanović.

“Premijera se mora pitati može li član vlade biti lišen slobode”, kazao je.

Milanović smatra da svi koji imaju izborni legitimitet trebaju uživati imunitet, pa tako da Vladu ne može sastavljati DORH ako je izabrana od političkog naroda.

Najavio je da će zvati Milorada Dodika u Banja Luku i tražiti da se zauzme za prava Hrvata u BiH. Ne smatra da postoji ugroza za zemlje u okruženju i ponovio da kad se veliki svade mali moraju stajati sa strane, a ne tancati po stolu. Za Srbiju i BiH smatra da je sada trenutak da se odluče kome pripadaju.

Smatra da je ovo sukob SAD-a i Rusije i da će do mira doći kad se oni dogovore.

Uskoro opširnije…


PODIJELI S PRIJATELJIMA!