Policija upozorava na velike prijevare prilikom online kupnje. Spominje se i popularni ‘Njuškalo.hr’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Građani, ukoliko zaprimite telefonski poziv u kojem Vam se netko predstavlja kao trgovac te Vam nudi ulagačke mogućnosti, uključujući ulaganja u dionice, zemljišta, zlato i pri tome tvrde kako ćete uz malo financijsko ulaganje imati visoku dobit, a prilikom razgovora koriste se i detaljima koji ostavljaju dojam da se radi o pravoj ulagačkoj kompaniji, savjetujemo da budete oprezni – naveli su iz PU bjelovarsko-bilogorske i pojasnili.

-Postoji mogućnost da netko na Vašu štetu želi počiniti prijevaru. Prije nego donesete konačnu odluku o ulaganju, istražite kompaniju i njezine kontakte kako ne biste bili prevareni i kako ne biste izgubili novac koji ste uložili.

-Nadalje, upozoravamo građane koji prodaju artikle putem interneta na povećan broj prijevara, pogotovo putem oglasnika „Njuškalo.hr“. Prijevare su počinjene na način da je prodavač postavio oglas, a na oglas se javlja počinitelj prijevare i to putem aplikacije „WhatsApp“ s brojem iz strane države. Od prodavača traži dostavu predmeta putem dostavne službe te „WhatsApp“ porukom šalje link jedne od dostavnih službi. Otvaranjem linka, od prodavača se traže osobni podaci: ime, prezime, broj bankovnog računa, serijski broj kartice, rok valjanosti kartice te troznamenkasti CVV kod. Upisivanjem tih podataka te verifikacijskoj koda, prodavaču umjesto primljene uplate za artikl koji prodaje, počinitelj „skida“ novac s računa – rekli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Građani, nikada ne šaljite novac osobama koje ne poznajete te nikome nemojte davati detalje o svom bankovnom računu kao niti podatke o bankovnim karticama (serijski broj kartice, rok valjanosti kartice i CVV broj).


PODIJELI S PRIJATELJIMA!