Župan dijelio ruže, Povjerenstvo upozorilo na neravnopravnost žena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Međunarodni dan žena je u svečanom tonu uz ruže koje je podijelio župan Marko Marušić obilježilo županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova. Unatoč ružama, čestitkama i osmjesima, članice Povjerenstva nisu zaboravile da rodna ravnopravnost i dalje postoji samo na papiru.

-Na globalnoj razini se razlika u prihodima muškaraca i žena sporo smanjuje. Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma postojećom brzinom će ta razlika u plaćama nestati za 170 godina – upozorila je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Jasna Mikles Horvat.

Žene su i dalje žrtve nasilja koje se prečesto opravdava time što su neposlušne ili previše pričaju, a podzastupljene su i na upravljačkim i političkim pozicijama. To za Bjelovarsko-bilogorsku županiju barem u izvršnoj vlasti ne vrijedi.

-Od troje zamjenika župana su dvije zamjenice, a od deset pročelnika je devet žena, predsjednica Županijske skupštine je žena, ali ono na čemu još moramo poraditi je zastupljenost u samoj Županijskoj skupštini u kojoj je, mislim, tek osam žena – rekao je župan Marko Marušić.

Skupština je još uvijek muški klub. Da bi se položaj žena promijenio nužna je promjena svijesti kako bi se prihvatilo da i žene mogu biti uspješne, da kućanski poslovi i briga o djeci i starijima nisu rezervirani za žene, ali i kako se ne bi samo žene koje su uspješne u poslu i politici pitalo kako usklađuju poslovni i obiteljski život. Muškarce to pitanje redovno zaobilazi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!