Lipički školarci istinski su ekološki prvaci!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ekološko-obrazovni projekt Hrvatske radiotelevizije „Najljepši školski vrtovi“ ušao je u 28. godinu postojanja svečanom dodjelom nagrada za prošlu godinu te raspisivanjem natječaja za ovu. Tako je u HRT-ovu televizijskom studiju Anton Marti na Prisavlju jučer održana tradicionalna dodjela nagrada najljepšim školskim vrtovima u Republici Hrvatskoj na kojoj je Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila naša Osnovna škola Lipik. Moramo istaknuti kako je ovo još jedno priznanje učenicima i nastavnicima lipičke osnovne škole jer prije tri godine njihov je dosljedan trud također priznat Zlatno poveljom HRT-a za najljepši školski vrt.

Uz Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost OŠ Lipik, jučer je Zlatna povelja HRT-a za pobjednički školski vrt uručena Osnovnoj školi Sirač, a najljepšim je vrtićem u Hrvatskoj proglašen vrtić Sunčica iz Krapine. Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica.

Ovaj ekološko-obrazovni projekt Hrvatska radiotelevizija provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih privatnih donatora.

Osnovna škola Lipik osvojila je Zelenu povelju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a osim povelje uručena je i novčana nagrada u vrijednosti od 10.000 kuna. Uz ravnateljicu Klaudiju Kovač te djelatnike škole, na dodjeli je bio prisutan i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana koji je i ovim putem došao pružiti podršku lipičkoj osnovnoj školi čiji se učenici bave proizvodnjom zdrave hrane i ekologijom, što je dodatna potvrda kako Lipik ima perspektivu i svjetlu budućnost.

Projekt „Najljepši školski vrtovi“ promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornoga i domaćega bilja, prepoznavanje ljepote vlastitog krajolika i povratak tradicijskim vrtovima u svim hrvatskim područjima.

–  „Osnovna škola Lipik dobitnik je Zlatne povelje 2018. godine. Uz daljnji održivi razvoj zelenih površina posvetili smo se energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Energetski su obnovljene matična i područna škola u smislu zamjene vanjske stolarije ugradnjom PVC stolarije, vanjske ovojnice objekta, zamjene krovišta te električnih instalacija i rasvjete školske zgrade. U ožujku 2020. odobren nam je projekt ugradnje fotonaponskih ćelija, gdje iz mreže preuzimamo električnu energiju za vlastite potrebe. Osmislili smo projekt „Laboratorij obnovljive energije“ sufinanciran od strane FZOEU. Pretvaranja omogućuju male foto-naponske ćelije, vjetrogenerator, elektrolizer i gorive ćelije što se nalaze u setovima koji se prema uputama daju kombinirati na više načina ovisno o potrebama određene nastavne cjeline. Setovi se mogu koristiti na otvorenom što je posebno zanimljivo jer tada prikazuju dobivanje električne energije iz sunčeve svjetlosti putem foto-ćelija ili iz energije vjetra preko male vjetro-turbine. Također setove je moguće koristiti u učionici jer su uključene svjetiljke kako bi se u slučaju kad je vani loše vrijeme učenicima moglo demonstrirati u zatvorenom prostoru sve pokuse. Prikupljamo plastične čepove, stari papir, plastične boce, baterije, odvajamo i recikliramo otpad. U voćnjaku imamo kompostište. Eko patrola sudjeluje u čišćenju okoliša grada Lipika i područja uz rijeku Pakru.

Zasadili smo 20 sadnica stabala lipe i živu ogradu oko dvorišta škole od lovor višnje. Kroz dramsku skupinu educiramo učenike o zaštiti okoliša, reciklaži i razdvajanju otpada. U sklopu ovogodišnjeg školskog projekta svaki razredni odjel osmišljava igrokaz s eko-tematikom.“, izjavila je Klaudija Kovač, ravnateljica OŠ Lipik nakon svečanosti održane u Zagrebu.

Svi koji nisu mogli nazočiti svečanosti na Hrvatskoj radioteleviziji svečanu će dodjelu nagrada moći pogledati u nedjelju, 20. ožujka, u 14:30 na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT – HTV2). (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!