Grad koji je pretrpio velika ratna razaranja prosperitet gradi na razvoju poduzetništva

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PAKRAC – Povodom programa obilježavanja Dana Grada Pakraca u prostoru Lokalne razvojne agencije Poduzetnički centar Pakrac 15. ožujka tradicionalno je održan Dan poduzetnika na kojoj je sudjelovalo tridesetak poduzetnika i obrtnika, uglavnom s područja Pakraca.

Svečanost je pozdravnim govorom otvorio Vladimir Gazić, direktor LRA PCP, a nakon njega se skupu obratio i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha.

„Pakrac, koji je uistinu pretrpio velika ratna razaranja, prosperitet pronalazi upravo u poduzetništvu i svim onim aktivnostima koje ovaj prostor čine atraktivnim za razvoj novih poduzetničkih mogućnosti.“, rekao je dožupan i pri tome čestitao Gradskoj upravi i potpornim institucijama, odnosno svima onima koji stvaraju preduvjete da bi poduzetnici pronašli prostor i stvarali nova radna mjesta.

Pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica, ovom je prigodom istaknula kako je uz sport, poduzetništvo jedna od temeljnih odrednica obilježavanja Dana Grada Pakraca.

„To samo pokazuje da nam je ta sfera izuzetno važna i da smo mi po tradiciji obrtnički kraj.“, naglasila je gradonačelnica. Ona se osvrnula na činjenicu da se nakon Domovinskog rata i pretrpljenih razaranja ogromnih razmjera krenulo s procesom oporavka obrtništva i poduzetništva te izgubljenih radnih mjesta. To je rezultiralo poticanjem malog i srednjeg poduzetništva, poduzetničkih inkubatora i zona iz čega je proizišao niz poslovnih subjekata, ali i radnih mjesta.

U sklopu Dana poduzetnika upriličena su i predavanja namijenjena upravo poduzetnicima i obrtnicima.

Tako je Mirjana Duvnjak, rukovoditeljica Odjela za tržište rada HZZ PU Požega održala predavanje na temu „Usluge HZZ-a za poslodavce i mjere aktivne politike zapošljavanja“, dok je načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata pri Ministarstvu hrvatskih branitelja izlagala o programima stručnog osposobljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Na ovo potonje izlaganje osvrnula se gradonačelnica Blažević istaknuvši kako je ovo prilika za lokalne branitelje i neiskorištene poljoprivredne potencijale.

O Javnom pozivu poduzetnicima s područja Grada Pakraca, odnosno o dodjeli poticaja po programu poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva na području Grada Pakraca za 2022. godinu govorila je Zrna Garača, a Vanja Ražov, voditeljica Odjela za EU projekte LRA PCP je govorila općenito o poduzetništvu na pakračkom području.

Na samome kraju upravitelj LAG-a Zeleni trokut Igor Matek je obrazložio koja je uloga LAG-a u provedbi plana Zajedničke poljoprivredne politika Republike Hrvatske. (mk)

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!