[FOTO] Brojnim događanjima Pakračani proslavili blagdan nebeskog zaštitnika i Dan grada

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na sam blagdan sv. Josipa, zaštitnika Crkve i hrvatskoga naroda, 19. ožujka upriličena su brojna događanja povodom obilježavanja Dana Grada Pakraca, čiji je sv. Josip nebeski zaštitnik.

Tako su tijekom dopodnevnih sati predstavnici Grada Pakraca i Požeško-slavonske županije položili vijence i zapalili svijeće kod kapelice sv. Josipa te ispred spomene obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na središnjem gradskom trgu bana Josipa Jelačića, a potom je služena sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja BDM.

U zgradi nekadašnje stare osnovne škole u organizaciji Udruge slijepih Pakrac – Lipik održane su tradicionalne sportske igre, odnosno turnir u elektronskom pikadu za slijepe i slabovidne osobe. Osim domaće pakračko-lipičke ekipe, u natjecanju su sudjelovale i prijateljske ekipe iz Bjelovara, Daruvara i Požege.

Obilježavanju Dana Grada Pakraca tradicionalno se pridružio i Šahovski klub Pakrac – Lipik. Naime, u vijećnici smještenoj unutar nekadašnjeg vlastelinstva Janković velemajstor Mladen Palac održao je simultanku s ukupno 22 šahista s područja Pakraca, Lipika, Garešnice, Hercegovca, Novske, Jasenovca, Čaglina, Brestovca i Zagreba. Kako nas je informirao tajnik ŠK Pakrac – Lipik Tomislav Frajfogel, šesnaestgodišnja Eve Mihaljević iz Hercegovca uspjela je pobijediti velemajstora, a ostvarena su i dva remija. Njih su postigli Andrija Runje, član našeg lokalnog Šahovskog kluba te Damir Rosipal iz Brestovca.

Na prostoru Gradske tržnice u Pakracu za vrijeme poslijepodnevnih sati organiziran „Sajam udruga“ na kojem su svoje proizvode izlagali predstavnici tridesetak udruga i OPG-a iz Lipika, Pakraca, Daruvara, Kutine, Požege, Rešetara, Zagreba i Osijeka. Za one najmlađe postavljen je i zabavni park

Nakon sajma, u večernjim satima za brojne Pakračane i Lipičane, ali i posjetitelje iz okolnih gradova, koncert je održao popularni Joško Čagalj – Jole.

Ultramarataton ˝Glasnici istine srcem  za Pakrac˝

Članovi udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ povodom proslave blagdana sv. Josipa, zaštitnika gradova Slatine i Pakraca, jučer su istrčali memorijalni ultramaraton „Glasnici istine srcem za Pakrac“ u duljini od 81 kilometar od Slatine, Radosavaca, Mačkovca, Voćina, Kamenske, Bučja do Pakraca. Maraton su u potpunosti istrčali Goran Draksler i počasni član „Glasnika istine“ Pakračanin sa zagrebačkom adresom i poznati ultramaratonac Duško Štrbac.

Maratonce su kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu bana Josipa Jelačića dočekali gradonačelnica Anamarija Blažević te predsjednik Gradskog vijeća Pakrac Miroslav Ivančić uz predstavnike braniteljskih udruga. Nakon paljenja svijeća i odavanja počasti predsjednik udruge „Glasnika Isitne“ Pavo Tutenov istaknuo je kako ovim činom odaju počast svim poginulim hrvatskim braniteljima pakračko-lipičkog kraja,  kao i Slatine. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!