Umirovljenica (69) spaljivala travnati otpad i izazvala požar. Vatrogasci izašli na teren

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prije dva dana izbio je požar na otvorenom kod Gornjih Sredica gdje se zapalila napuštena parcela, a požar su gasili pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Kapela.

Jučer je pak izbio još jedan požar, ovoga puta u Trnovitičkom Popovcu.

-U srijedu 23. ožujka oko 14 sati, 69-godišnjakinja je na svojem imanju u Trnovitičkom Popovcu, spaljivala travnati otpad, a vatra se prošila na suhu travu te se nastavila nekontrolirano širiti. Požar su ugasili pripadnici javne vatrogasne postrojbe grada Garešnica. Prilikom požara nije nastala materijalna šteta – naveli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Policija upozorava građane

-Podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima. Takvi se požari, ukoliko nisu strogo kontrolirani, zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, a ujedno i ugroziti ljudske živote. Dolaskom toplijih i sunčanijih dana počinje sezona radova na poljoprivrednim površinama, okućnicama i vrtovima, a samim time započinje i spaljivanje korova, suhe trave i niskog raslinja čime se povećava opasnost od nekontroliranog širenja požara na otvorenom – naveli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Spaljivanje korova je dozvoljeno do 1. svibnja, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine.

Kako to činiti na siguran način:

Prije spaljivanja, upoznati mjesno nadležnu vatrogasnu postrojbu.
Spaljivanje korova i biljnog otpada obaviti na za to predviđenim mjestima, u određeno vrijeme, sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.
Odabrati mjesto na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad na način da bude dovoljno udaljeno od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova kako bi se spriječilo da ih plamen ili iskre ne zahvate.
Tlo na kojem se pali vatra ili se spaljuju grane i otpaci, očistiti od suhe trave i svega onoga što je lakozapaljivo, a samo mjesto spaljivanja izolirati odnosno očistiti u širini najmanje 5 metara.
Biti nazočan spaljivanju granja i otpadaka, odnosno u svakom trenutku imati kontrolu nad vatrom, a uz sebe odnosno u blizini imati u pripremi sve što je potrebno za početno gašenje eventualnog požara.
Osoba koja je vatru naložila, dužna ju je i pravilno ugasiti.
Mjesto paljenja smijete napustiti tek kad je vatra potpuno ugašena, što je ispravno provjeriti prebacivanjem pepela i polijevanjem vodom.
Zabranjeno je spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!