Svjesni smo koliko ste važni i koliko vam je teško, učinit ćemo sve da vam pomognemo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

– Ono što sam si dao u zadatak prilikom preuzimanja dužnosti župana je da ću razgovarati sa svima koji imaju važno mjesto u osobnoj karti naše Županije, a to su nedvojbeno naši poljoprivrednici i uzgajivači simentalskog goveda – istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić na godišnjoj skupštini Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda koja je održana u Bjelovaru, javljaju iz BBŽ.

Župan Marušić je kazao kako je svjestan da nije lako uzgajivačima, a u posljednje vrijeme pogotovo jer cjenovni udar ni njih nije zaobišao.

– Cijena stočne hrane porasla je 100 posto. Kukuruz je na 2,70 kuna za kilogram što nikad dosad nije bilo, troškovi proljetne sjetve udvostručeni su – poručio je dodajući kako se sve županijske mjere pomoći kreiraju u izravnom razgovoru s poljoprivrednicima, a on sam će se, kazao je, truditi da ih što više poveže s institucijama kako bi na vrijeme imali informacije što se događa u sektoru i koje mjere se pripremaju.

Na svemu što čine za opstanak proizvodnje uzgajivačima je čestitao državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.

Posjetio je kako je u posljednje dvije godine radi ublažavanja posljedica koronakrize u sektor govedarstva i mljekarstva država plasirala gotovo milijardu kuna. Najavio je i nove mjere pomoći.

– Trenutačno traje natječaj gdje ćemo omogućiti prije svega ulaganje u modernizaciju farmi, nabavu robota, ali isto tako i u rekonstrukciju farmi. Kad govorimo o robotizaciji znamo da je radna snaga nešto što je nepresušno i važno kako bi se moglo osigurati bolje poslovanje i kvalitetniji način rada. Upravo u tom kontekstu 110 milijuna kuna je na raspolaganju s 50 posto potpore poljoprivrednim proizvođačima odnosno 70 posto onima koji su mladi poljoprivrednici kako bi lakše isfinancirali svoje investicije – istaknuo je Tušek.

I on se složio da je ovo vrlo izazovno vrijeme za poljoprivrednike jer cijene repromaterijala i svega što je bitno za njihovo poslovanje rastu, ali paralelno s tim ne rastu i cijene proizvoda. Zato je Ministarstvo preuzelo aktivnu ulogu, kazao je, kako bi moderiralo razgovore između primarnih proizvođača, otkupljivača, prerađivača, ali i samih trgovaca koji stavljaju gotove proizvode na tržište. Po uzoru na iskustva iz drugih zemalja ukazao je da je sektorsko pregovaranje jedini ispravan model dogovora proizvođača s otkupljivačima, a proizvođači mlijeka su za to pokazali interes. Vjeruje da će se u idućim mjesecima upravo ta tema staviti na stol – kako cijenu mlijeka i mesa ravnomjerno rasporediti na sve koji sudjeluju u tom lancu.

Foto: BBŽ


PODIJELI S PRIJATELJIMA!