Topla voda nije jedina poveznica Lipika i Varaždinskih Toplica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – U sklopu radnog posjeta, kojem je cilj uspostava buduće suradnje te razmjena iskustava u Lipiku je 28. ožujka boravila delegacija Grada Varaždinskih Toplica predvođena gradonačelnicom Dragicom Ratković. S domaćinima se razgovaralo o međusobnoj suradnji.

Obje strane su naglasile važnost uloge kontinentalnog turizma, koji može trajati tijekom čitave sezone, a putem kojeg se dodatno može razvijati lokalna zajednica u čitavom nizu aspekata. Varaždinske Toplice, kao i Lipik, imaju izvore ljekovite vode i tradiciju liječenja pa nije nikakvo čudo da je upriličen ovakav sastanak, napose ako uzmemo u obzir i činjenicu da su oba grada odnedavno ušla u članstvo Europske udruge povijesnih termalnih gradova (EHTTA). Naime, jedno od temeljnih ciljeva djelovanja ove udruge jest jačanje suradnje termalnih gradova i lječilišta.

„Budući da naši gradovi imaju puno zajedničkoga, smatram da je došlo vrijeme da se pobratimimo te da uzajamno jedni drugima pomažemo. To podrazumijeva prenošenje dobrih i pozitivnih primjera te zajedničku suradnju na području turizma. Varaždinske Toplice, kao i Lipik, imaju svoje specifičnosti, a među onime što nam je slično jest i to da spadamo u skupinu manjih gradova. Stoga se trebamo objediniti kako bismo bili uočljiviji na turističkoj karti Republike Hrvatske jer zaista imamo što pokazati.“, istaknula je Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica, koja je ovom prigodom Gradu Lipiku poklonila sadnicu klona Gupčeve lipe, više od 400 godina nadaleko poznatog stabla.

„Između Lipika i Varaždinskih Toplica puno je poveznica koje smo prokomentirali tijekom našeg sastanka, a jedna od poveznica je i zajednički pristup Europskoj udruzi povijesnih termalnih gradova. Ovom smo prigodom razgovarali o budućoj suradnji između naša dva grada jer zaista je puno toga što nas povezuje, od povijesnih komponenti pa do niza drugih, od kojih se ističu toplice na kojima i vidimo temelj naše buduće suradnje. Tu je mogućnost i zajedničkog sudjelovanja u projektima i edukacijama, a s obzirom na to da nas zaista mnogo toga veže, odlučili smo pokrenuti inicijativu da postanemo gradovi prijatelji što bismo formalizirali i potpisivanjem Povelje o prijateljstvu.“, izjavio je lipički gradonačelnik Vinko Kasana.

Lijepi proljetni dan, gošće iz Varaždinskih Toplica te njihovi lipički domaćini  iskoristili su za šetnju gradskim ulicama, ali i za razgledavanje kapitalnih projekata koji su u fazi igradnje. Tako je upriličen i obilazak infrastrukturnih komponenti projekta Terme Lipik (Vila Zinke – interpretacijski centar, Narodne kupke i lječilišni perivoj), kompleksa lipičkih bazena, a ono što je delegaciju iz Varaždinskih Toplica naročito oduševilo jest i projekt lipičkog Centra umjetne inteligencije.

Budući da lijepo i  proljetno vrijeme, nakon pandemijske stanke, u bližoj budućnosti donosi i ponovno održavanje lipičkih manifestacija, poput Uskršnjeg sajma i Sajma cvijeća, velika je mogućnost da delegacija Varaždinskih Toplica ubrzo ponovno posjeti naš grad, a kao što je na početku teksta već i napisano, ovo prijateljstvo dviju srodnih jedinica lokalne samouprave trebalo bi biti okrunjeno i potpisivanjem Povelje o prijateljstvu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!