Rovišćani pale granje i travu kad i gdje stignu. Nije čudno da su izazvali požar. Općina apelira na oprez

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – U ponedjeljak 28. ožujka oko 20:10 sati po dojavi mještana se dogodio požar otvorenog prostora odnosno niskog raslinja u Rovišću. Brzom intervencijom DVD-a Rovišće, Kraljevac, Tuk i Domankuš spriječeno je daljnje širenje požara. Širenjem požara potpomognut vjetrom koji je puhao tih dana, moglo je doći do katastrofe da se požar proširio do Bioplinskog postrojenja u Rovišću.

U utorak dan nakon, oko 14 sati dogodila su se dva požara istovremeno na različitim lokacijama (požar niskog raslinja i šume u Tuku te u Rovišću ispod željezničke stanice. Brzom reakcijom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rovišće, Domankuš temeljem dojave 112 i DVD-a Sveti Ivan Žabno uspješno je ugašen požar i spašen ulaz u šumu u Tuku.

Od prošlog četvrtka 24. ožujka, uspješno su obavljene još dvije intervencije (gašenje požara na kombajnu te izvlačenje osobe iz automobila nakon prometne nesreće).

Sve navedene intervencije iziskuju puno truda, snage i troškova, a odrađene su dobrovoljnim snagama članova DVD-ova s područja Općine Rovišće. Vatrogasci odvajaju svoje slobodno vrijeme i riskiraju vlastite živote kako bi spasili ljudske živote, imovinu i kako bi sačuvali prirodu i okoliš.

Prema naputku zapovjednika DVD-a Rovišće i VZO Općine Rovišće Gorana Vinkovića, apeliramo mještanima i molimo sve da se ponašaju odgovorno, da smanje paljenja suhe trave, odnosno raslinja, a kada to i rade da budu oprezni i na taj način čuvaju ljudske živote, okoliš i imovinu. Nepažnja može imati velike i loše posljedice, poručuju u Općini.

Od 1. svibnja do 31. listopada 2022. zabranjeno je loženje vatre na otvorenom, a za počinitelje su propisane stroge novčane pa i zatvorske kazne. Za svako loženje vatre na otvorenom prostoru, mještani su dužni pribaviti odobrenje nadležnog DVD-a odnosno zapovjednika i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti.

Kontakt zapovjednika Vatrogasne zajednice Općine Rovišće: Goran Vinković – 095/902-1088

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!