Nova Rača proslavila svoj dan, Velimir Žunac dobio povelju počasnog građanina

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Svoj dan danas slavi Nova Rača. Nakon svete mise u Crkvi uznesenje BDM u Novoj Rači i polaganja vijenaca na spomeniku poginulim braniteljima, točno u podne održana je svečana sjednica Općinskog vijeća. Napokon, u ‘starom normalnom’ okruženju brojni uvaženi gosti, suradnici i mještani imali su prilike zajedno s načelnikom Darkom Knežićem te članovima vijeća proslaviti općinski rođendan.

Načelnik Knežić prvi se obratio nazočnim gostima i domaćinima te naveo sve važne realizirane projekte u posljednje tri godine. Mi ćemo spomenuti samo neke.

– Najveći projekt nam je bio izgradnja dječjeg vrtića koji je s radom počeo 1. studenoga prošle godine. Vrtić pohađa oko 20 djece, a na svu sreću pokazalo se da mjesta ima malo. Kažem sreća jer to je dokaz da djece ima što je vrlo važno za današnju demografsku sliku. Iz popisa od 2011. mi smo od 3500 stanovnika pali na 2700. Cilj nam je stoga i proširenje vrtića kako bi obitelji ostale na našem području – kaže Knežić.

Uz vrtić, energetski je obnovljen društveni dom u Bedeniku, a vrlo važna priča zaokružena je oko bivšeg Fenora.

– Pokazalo se da je bio dobar poduhvat pretvaranje nekadašnjeg Fenora u današnju poslovnu zonu. Imamo dvoje poduzetnika od kojih nam je najjači Ferrodus. Također je obnovljen i poštanski ured u Novoj Rači koji je stradao za vrijeme petrinjskog potresa, a sredila se i rasvjeta. Uređen je vatrogasni dom u Staroj Rači koji je u vlasništvu DVD, a mi smo pomogli u sufinanciranju. Moram spomenuti i da smo u tri godine nabavili tri navalna vozila. Također smo na stepenici više u gospodarenje otpadom jer nam je putem Fonda za zaštitu okoliša sufinancirano 1100 kanti za odvojeno prikupljanje otpada – rekao je načelnik podsjetivši i na sve mjere potpore koje Nova Rača daje svojim mještanima.

Uz nazočne načelnike, čast za obraćanje dobio je načelnik Velikog Grđevca Tomislav Pavlečić.

– Puno se radilo u Novoj Rači i ja iskreno čestitam na svim izvršenim projektima. Želim puno uspjeha načelniku u daljnjem radu. Moram naglasiti i zavidnu suradnju između Nove Rače i Velikog Grđevca, a uspješno razgovaramo i o nekim budućim projektima poput prometnice koja bi nas povezala – rekao je Pavlečić.

S par riječi okupljenima se obratio i Silvestar Štefović, načelnik Općine Štefanje te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

– Općina Nova Rača jedna je od posebnijih u našoj županiji s obzirom na to da imaju Marijansko svetište najmlađe biskupije u Hrvatskoj Bjelovarsko-križevačke. Može biti primjer kako se funkcionira i radi. Primjer je i da općine ne moraju biti nikakav uteg već upravo suprotno – pokretači dobrog gospodarskog, turističkog, kulturnog, društvenog pa i političkog života – rekao je Štefović.

Obilježavanju rođendana Nove Rače pridružio se i Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije kojemu je Općina dodijelila i povelju počasnog građanina.

– Obnavljali smo društvene domove u Bedeniku i Novoj Rači, a sada je na red došao i onaj u Drljanovcu. Inače, istraživački sam došao do 221 projekta koji se sufinancirao na području BBŽ od 2017. do 2021. Želim vam uspjeha u daljnjem radu te da sve svoje projekte i dalje ostvarujete – rekao je Žunac.Kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te župan BBŽ nazočnima se obratio i Marko Marušić.

– Prije svega svim mještanima želim čestitati njihov dan. Posebno su me se u načelnikovom govoru dojmile demografske mjere jer svakako težimo da se negativan trend popravi. Veseli me stoga da ima i premalo mjesta u vrtićima te da se potiču mlade obitelji za ostanak u ruralnim područjima. Bez ljudi, nema gradova i općina, pa samim time i naše BBŽ. U budućim projektima, vjerujte da imate podršku Bjelovarsko-bilogorske županije – poručio je župan.

Na kraju svečanosti Općinsko vrijeće Nove Rače dodijelilo je zahvalnice poduzeću Komunalac Bjelovar za izniman doprinos na području zaštite i unaprijeđenja čovjekovog okoliša od značaja za općinu Nova Rača, tvrtki Ferrodus za uspjehe na području gospodarstva, Mateu Pocrniću za uspjehe na području moto sporta, Martinu Cajneru za uspjehe na području sporta, Renatu Rogoviću za doprinose na području društvenog života, Anti Gulinu za doprinose na području poljoprivrede, Antunu Marinkoviću, Mateju Majdaku i Ivi Čurčiji za naročit uspjeh u osnovnoškolskom obrazovanju.

Podsjetimo, proslava se nastavlja u 20:30 predstavom “LAK” ladislavskih Danjguba, a bogat program je organiziran i u subotu kada će se u Lovačkom domu otvoriti likovna kolonija, a na sajmištu biti održana izložba i posveta konja.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!