Za prestižnu nagradu natječe se pet aduta s područja Bjelovarsko-bilogorske županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nedavno su predstavnici komisije Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova selo” obišli Bjelovarsko-bilogorsku županiju i sve prijavljene projekte za godišnju nagradu Suncokret ruralnog turizma – Sunflower Award koju ta udruga dodjeljuje. U obilasku su im se pridružili direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak te direktorica TZ Bilogora-Bjelovar Ana Kelek koja nam je ispričala nešto više o toj nagradi i njenoj viziji.

– Udrugu vodi gospođa Dijana Katica koja je veteranka ruralnog turizma. Ona je davno krenula promovirati sve ono što se nudi u ruralnim prostorima diljem Hrvatske, iz čega je nastala ideja da sve te ljude koji su nešto pokrenuli u zabačenim ruralnim prostorima trebalo nagraditi i promovirati njihov trud i rad. Mi kao turistička zajednica već niz godina kandidiramo zanimljive projekte s naših ruralnih područja, a već smo i osvojili nekoliko Suncokreta ruralnog turizma. Primjerice, Romska kuća i Vrata Bilogore dobitnici su te nagrade – naglašava.

Prošle je godine tako u kategoriji tradicijska ruralna gastronomija nagradu osvojilo Seljačko domaćinstvo Mihoci, odnosno Izletište vrata Bilogore iz Maglenče. I ove su godine kandidirani veoma zanimljivi projekti i ideje s bilogorskog područja.

– Ove godine smo odlučili kandidirati nešto malo drugačije, nešto novo. U kategoriji Craft turizam smo kandidirali Kušaonicu Pali u Velikoj Pisanici. Moram naglasiti da je to prva kušaonica na području koje pokriva naša Turistička zajednica. To nam je bilo zanimljivo jer OPG Pali nije krenuo s turizmom kao osnovnom djelatnošću, oni su krenuli s preradom voća pa su kasnije došli na ideju da bi to voće mogli prezentirati u vlastitoj kušaonici na svom OPG-u. Nju su otvorili krajem 2021. godine – navodi te dodaje kako se OPG Pali kandidirao i na javni poziv za potpore bespovratnih sredstava u turizmu Turističke zajednice uz pomoć kojih ove godine planiraju otvoriti i smještajne kapacitete visoke kategorije i zaokružiti svoju priču. Kandidiran je i jedan projekt u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru.

– Tu smo kandidirali našeg veterana Vladimira Vlajinića s Izletišta Na malenom brijegu i njegovu Stazu začudnih bića Bilogore. Cijelo vrijeme kroz naše promotivne aktivnosti pokušavamo ukazati na ta naša začudna bića koja su navodno bila na Bilogori. Mislim da smo po tome prilično jedinstveni pa smo i njemu 2020. godine pomogli napraviti tu poučnu stazu na imanju. Ona je prvenstveno namijenjena djeci školskog uzrasta i za školske izlete. Zanimljiva je, poučna, edukativna i posebno zanimljiva djeci koja dolaze iz velikih gradova da vide prirodu, životinje i saznaju nešto novo o bićima i pričama koje su se nekad pričale na Bilogori – govori. Ništa manje važan kandidat za nagradu, u kategoriji Ruralno-turističke manifestacije je Jesen na Bilogori.

– Posebna nam je čast bila što je prošle godine i sama gospođa Dijana Katica, predsjednica udruge Klub članova selo prisustvovala samoj manifestaciji tako da je iz prve ruke doživjela što mi sve nudimo, od poljoprivrednih proizvoda pa do kulturnih sadržaja, sadržaja za djecu, promocije cikloturizma, konjičkog turizma… sve smo to uspjeli objediniti i to je prepoznalo i lokalno stanovništvo, ali i mnogi posjetitelji iz obližnjih gradova, posebice iz Zagreba – otkriva.

Nada se direktorica Kelek da će barem jedna kategorija iz županije osvojiti nagradu ili barem dobiti priznanje, no optimistično dodaje kako i u slučaju da to ne bude slučaj, oni neće prestati poticati ljude na razvoj i realizaciju svojih ideja. Dodjela Suncokreta ruralnog turizma održat će se krajem ovog mjeseca.

– Nagrada će se ove godine dodijeliti na 5. međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu u Cavtatu. Držimo palčeve, navijamo za naše i nadamo se nekom priznanju našim vrijednim ljudima – ističe. Građani ne mogu dati svoj glas niti jednom projektu, već o svemu odlučuje stručni žiri.

– Ove godine nam u posjeti nije bila predsjednica Udruge Dijana Katica, ali su bile filmska producentica i direktorica Međunarodnog festivala turističkog filma Spomenka Saraga te koordinatorica projekta Martina Atelj. One su bilježile svoje dojmove i sve fotografirale, a nakon toga će se sastati s ostatkom žirija kako bi zajednički ocijenili projekte i donijeli konačnu odluku – napominje. No, s područja županije kandidirana su za nagradu Suncokret ruralnog turizma još dva projekta.

– Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije kandidirala je dva projekta. U kategoriji Vinski turizam kandidirali su projekt Hedonizam vinarije Coner u Jabučeti, a u kategoriji Craft turizam program Beerlist – Naše pivske i druge priče u Daruvaru. Svima nama držimo palčeve i nadamo se da će netko dobiti ili priznanje ili sam Suncokret ruralnog turizma. Kome god da ode, bit će nam drago zato što svi radimo jedno i svi si trebamo međusobno pomagati, nismo konkurencija, surađujemo i zajednički razvijamo turizam na našem području – naglašava Ana Kelek.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!