Marušić ‘zahvalio’ Bajsu što mu je ostavio pola milijarde kuna dugova koje će vraćati godinama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema ustaljenom običaju i 6. sjednica Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije započela je aktualnim satom. Vijećnici bi danas trebali donijeti niz odluka o zaduživanju i pokrivanju ranije preuzetih milijunskih financijskih obveza. Ipak, prije toga, često najzanimljiviji dio sjednice otvorio je Silvestar Štefović (HDZ).

Njega je zanimalo što se učinilo glede daruvarske Vodoprivrede. Župan Marko Marušić rekao je da je ta tvrka izašla iz predstečaja ulaskom novog partnera koji ju je dokapitalizirao s 15,8 milijuna kuna. Svi su dugovi i vjerovnici isplaćeni u čistom i transparentnom postupku, a spašeno je i 130 radnih mjesta.

Dubravka Dragašević (DP) pitala je župana o stanju u bjelovarskoj bolnici, odlasku dijela liječnika iz Bjelovara. Marušić je rekao da je osam liječnika napustilo bolnicu, a pola ih je otišlo u mirovinu. Petero novih je zaposleno, a pregovara se s još troje.

Dinko Pirak predložio je županu da srednje škole kojima je osnivač županija zadrže gimnazijske smjerove. Županu je problem poznat te je napomenuo kako odluka Ministarstva nije konačna. U savjetovanju sudjeluje i BBŽ i oni su se očitovali da su protiv takvog prijedloga.

Zlatko Barila (HSU) zatražio je pomoć umirovljenicima koji su na granici siromaštva oko linijskog prijevoza. Marušić je rekao da pregovaraju s tri tvrtke oko linijskog prijevoza koji će biti subvencioniran iz državnog proračuna. Obećao je jeftinije karte za umirovljenike.

Zoran Bišćan (HDZ) pitao je pročelnicu za financije o troškovima za plaće zaposlenika u županiji. Odgovoreno mu je da su rashodi za plaće ove godine 114 tisuća kuna manji nego u isto vrijeme lani.

Slaven Đurđević (Socijaldemokrati) također se zauzeo za ostanak gimnazijskih programa u Čazmi i Grubišnom Polju. Pročelnica zadužena za školstvo rekla da ne zna na temelju čega je takva odluka donijeta i ponovila da će se u savjetovanju županija boriti za te smjerove.

Ivica Vranić (HDZ) konstatirao je da je sadašnja vlast izložena napadima bivše o neracinalnom trošenju novca. Pročelnica za financije rekla je da su troškovi za putovanja znatno smanjeni. Bojana Hribljan (Demokrati) pitala je o pomoći Čazmatransu kao najvećoj prijevozničkoj tvrtki. Župan Marušić rekao je da je riječ o privatnoj firmi, a ne o županijskoj. Županija će dobiti 18 milijuna kuna za sufanciranje prijevoza i Čazmatrans je jedna od tvrtki s kojom se pregovara.

Marijan Sabolović (HSS) tražio je obrazloženje zašto su četiri točke skinute s dnevnog reda te hoće li biti stočni sajam u Gudovcu. Predsjednica skupštine Ivana Jurković Pivčević rekla je da su točke izbačene s dnevnog reda prema preporuci Ministarstva financija. Pročelnik Pavičić rekao da se planira stočni sajam u Gudovcu i da se čeka izvješće veterinarske inspekcije koja treba utvrditi uvjete za održavanje takvog sajma četvrtkom.

Josip Bilandžija (HDZ) pitao je javnom pozivu za financiranje proljetne sjetve. Pavičić je rekao da je pristigo 243 zahtjeva teških 45 milijuna kuna, bit će zasijano 2 tisuće hektara više nego lani. Najavio je i kreditiranje stočarske proizvodnje.

Aidu Sučić (NSH) također zanima što će biti s gimnazijskim programima pa je pozvala što više osoba da se uključe u savjetovanje i pritisak na Ministarstvo da se to ne dogodi. Marušić je ponovio da će učiniti sve da ti programi ostanu unatom smanjenom broju učenika.

Ines Šarić čestitala je Slavku Prišćanu Dan općine i druženje s predsjednikom Milanovićem. Traži od župana da nazove premijera i traži od njega da povuče prijedlog Ministarstva prosvjete iz savjetovanja. Marušić je odgovorio da on ne riješava takva pitanja telefonskim pozivima već sve u skladu sa zakonom.

Slavko Došen (HSLS) rekao je da je stanje financija apokaliptično i štp će se poduzeti da se kazne nezakonite radnje. Marušić je rekao kakvo je stvarno stanje – 419 milijuna kuna obveza. Zaduženost je 40 posto prihoda, a dopušteno je 20 posto. Županija je pozvala institucije države i sve nepravilnosti koje se otkriju prijavljuju se. Iako smo na rubu propasti činimo sve da omogućimo funkcioniranje sustava, rekao je.

Goran Romek (HSLS) pitao je za projekte koje će BBŽ prijaviti za bespovratna europska sredstva. Župan je ponovio da se radi o pet projekata.

Mario Puškarić (HSLS) ne zna je li završena interna revizija poslovanja županije i njezinih ustanova što bivši župan Bajs nije dopuštao. Pročelnica je rekla da je državna revizija ranije utvrdila nepravilnosti u poslovanju bivše vlasti te da je ponovno u županiji i češlja poslovanje posljednjih godina.

Damir Bajs traži poštivanje zakona, javno objavljivanje ugovora. Sumnja da će županija povući bilo kakav europski novac te ponovio da BBŽ nikad nije bila u minusu. Marušić mu je “zahvalio” što mu je ostavio pola milijarde kuna duga i zadužio županiju za nekoliko mandata.

Ivan Beljan (DHSS) želi da hvratska zemlja ostane u hrvatskom vlasništvu i da se zabrani prodaja strancima. Župan mu je odgovorio da je RH tražila poček od 10 godina, ali on ističe sljedeće godine. Rekao je da postoji pravo prvokupa države.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!