A. Nazor: Cijenu slobode ne smijemo zaboraviti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom obilježavanja VRO Bljesak 2022. i u suradnji s Udrugom hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, Gradskom knjižnicom Pakrac i Gradom Pakracom, Muzej grada Pakraca je 2. svibnja organizirao večer pod nazivom „Domovinski rat očima povjesničara“.

„Zahvaljujući izvrsnoj suradnji s Hrvatskim institutom za povijest i to podružnicom Slavonije, Srijema i Baranje u goste su nam došli vrhunski znanstvenici i povjesničari s Instituta, ali i iz Hrvatskog memorijalnog – dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Suradnja ove dvije institucije traje godinama, a najvidljiviji rezultat su brojni članci o Domovinskom ratu koji se objavljuju u Godišnjaku Podružnice.“, istaknula je ravnateljica pakračkog Muzeja Jelena Hihlik.

Goste su pozdravili gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević te predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić, ujedno i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. Oboje su im zahvalili na tome što promiču istinu o Domovinskom ratu kako bi i mlađe, ali i buduće generacije njegovale ove vrijednosti.

Jučerašnji gosti na svoj su način dali osvrt na događanja u Domovinskom ratu i na proučavanje ove teme očima znanstvenika, povjesničara.

Tako je prof. dr. sc. Miroslav Akmadža, voditelj Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, regionalne jedinice Hrvatskog instituta za povijest predstavio organizacijski ustroj ove ustanove, dok je dr. sc. Stanko Andrić glavni urednik njihova časopisa Scrinia Slavonica prezentirao ovu jedinstvenu publikaciju koja je svojevrsno zrcalo njihova rada  i koja izlazi od 2001. godine.

Naime, časopis Scrinia Slavonica izlazi jednom godišnje i objavljuje radove posvećene povijesti Slavonije, Srijema i hrvatskog dijela Baranje. U njemu se nastoji konstituirati regionalnu slavonsku povijest kao mogući okvir sustavnog historiografskog istraživanja, a objavljuju se i temeljne istraživačke studije, kao i sintetski ili pregledni radove te manje cjeline relevantne povijesne građe.

Već godinama surađuju s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata, što je primjetno i u objavljenim člancima koji su objavljeni u njihovim publikacijama.

O arhivskim fondovima srpske provenijencije pohranjenima u Hrvatskom memorijalno dokumentacijskom centru Domovinskog rata govorila je dr. sc. Ana Holjevac Tuković, voditeljica Odjela arhivskog gradiva Domovinskog rata. Tako je istaknula kako arhivsko gradivo paradržavnih tijela vlasti i vojske na okupiranom području Republike Hrvatske sadrži zapise civilnih i vojnih ustanova osnovanih od strane pobunjenih Srba. Dokumentacija je uglavnom prikupljena nakon pobjedničkih akcija „Bljesak“ i „Oluja“.

Sveukupan rad Hrvatskog memorijalno – dokumentacijskog centra Domovinskog rata, napose njegovu izdavačku djelatnost, prezentirao je, izv. prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj ove ustanove.

Istaknuvši najznačajnije publikacije koje su dosad izdane (Domovinski rat i zločini nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini, 1991. -1995.; Dokumenti RSK – Bljesak i Oluja; Progon i stradanje Hrvata u Vojvodini tijekom Domovinskog rata; te Transkripti sjednica Hrvatskog sabora 24. – 25 lipnja 1991. i 8. listopada 1991.), Nazor je napomenuo kako se radi o izdanjima koja su obrazložena realnim i vjerodostojnim dokumentacijskim ispravama iz ratnog perioda.

Profesor Nazor u svojem je zaključku istaknuo da moramo znati kako je današnja Hrvatska, kao san brojnih generacijskih naraštaja, nastala u teškoj borbi uz ogromne žrtve.

„Cijenu slobode ne smijemo zaboraviti, a na mladima je da urede svoju državu kako žele i dosanjaju svoje hrvatske snove“, kazao je prisutnima Ante Nazor. (mk)

Foto: Matija Kulhavi

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!