Evo što su predstavnici Daruvara radili u mađarskim parkovima tamnog neba…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predstavnici Grada Daruvara, Saša Selihar i Tea Mik, prošlog su tjedna prisustvovali na prvoj mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta: Turn off the lights, turn on the stars!

Grad Daruvar je nositelj ovog međunarodnog projekta koji okuplja tri strukovne škole iz Mađarske, Španjolske i Hrvatske, parkove tamnog neba koji se nalaze u blizini tih škola, te IT tvrtku iz Ludbrega.

Prva mobilnost održala se u Mađarskom gradu Eger, koji se nalazi pokraj mađarskog nacionalnog parka Bükk, a koji je ujedno i treći proglašeni međunarodni park tamnog neba u Mađarskoj. Mobilnosti u sklopu ovog projekta su ciljane edukacije za profesore iz tri strukovne škole, na kojima stručnjaci iz područja zaštite tamnog neba, odnosno svjetlosnog onečišćenja, prenose profesorima svoja iskustva i znanja kako bi ovu sve aktualniju temu implementirali u svoj nastavni program.

Uz predstavnike Grada Daruvara, mobilnosti su prisustvovali ravnateljica Tehničke škole Daruvar, Sanja Klubička, te nastavnici: Antonia Varat, Dunja Županić i Goran Repinc.

Stručnjaci i djelatnici opservatorija u parkovima tamnog neba, iznijeli su zanimljive prezentacije o istraživanjima koje provode u njihovim parkovima tamnog neba, te na koji način učenicima strukovnih škola približiti ovu temu. Partner na projektu, tvrtka Lunar iz Ludbrega prezentirala je software koji razvija za potrebe projekta, odnosno virtualnu stvarnost koju će učenici i profesori kasnije koristiti u svojoj nastavi. Na edukaciji su profesori mogli ćuti i još nekoliko predavanja vezana za uključenost teme svjetlosnog onečišćenja u ciljevima održivog razvoja, istraživana svjetlosnog onečišćenja na populaciji kukaca, te kako se postaje eko škola.

Također, prilikom posjeta Mađarskoj, organiziran je studijski posjet nacionalnom parku Bükk, te nedavno otvorenom opservatoriju Bükki Csillagda. Ova impresivna, 3.5 milijuna eura vrijedna investicija, pruža potpuni doživljaj svemira. Središnja tema izložbe u opservatoriju je Sunce i sunčev sustav te njegov utjecaj na život na zemlji. Prikazane su i vrste zvijezda, život zvijezda a pomoću holografskih displeja, holo-piramidna i proširene stvarnosti (AR) doživljaj svemira dostupan je na najmoderniji način. Također, izložba posjeduje i impresivnu zbirku meteorita.

Opservatori posjeduje i planetarij gdje se na posebnoj kupoli promjera 8 m prikazuju edukativni filmovi u 4K kvaliteti, kao i trodimenzionalni filmovi s kojima se u jednom trenutku možete naći okruženi Saturnovim prstenima, posjetiti njegov prirodni satelit Europu ili pak istražiti unutrašnjost lista koji pomoću sunčeve energije stvara kisik koje je neophodan za život na Zemlji.
Jedna od glavnih značajki opservatorija je i najveća standardizirana astronomska kupola na svijetu ispod koje se nalazi glavni instrument zvjezdarnice, korigirani astrograf Dall-Kirkham tipa promjera 61 cm. Teleskop je prvenstveno napravljen za astrofotografske svrhe, no izvrstan je i za vizualna promatranja. U opservatoriju se teleskopom provode i znanstvena promatranja, kako bi se prikupili podaci vrijedni za znanost o objektima Sunčevog sustava kao i nejasnog dubokog svemira (galaksije, kuglasti skupovi, planetarne maglice).

Vrijednost projekta: 145.494,00 €
Nositelj projekta: Grad Daruvar
Parteneri na projektu:
Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium
Camping Bassegodoa S.L.
Institut Alexandre Deulofeu
Kaptarko Nature cinservation and Cultural Association
Lunar j.d.o.o.
Tehnička škola Daruvar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!