Brojni posjetitelji uživali u šarenilu boja i mirisima cvijeća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovogodišnji 10. Sajam cvijeća u Lipiku, osim prodajno-izložbenog karaktera, bio je i mjesto brojnih zabavno-edukativnih sadržaja na kojem se okupilo mnoštvo posjetitelja, kako iz Lipika i Pakraca, tako i iz šire okolice. Svakako moramo napomenuti i veliki broj prisutnih izlagača, njih više od stotinu pristiglih iz niza gradova i mjesta koja se nalaze između Zagreba i Osijeka, doznali smo od Hrvoja Kovačića, tajnika Turističke zajednica Grada Lipika.

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom koronavirusa, Sajam cvijeća i ove se godine pokazao kao jedna od najposjećenijih i najšarenijih lipičkih manifestacija, a organizatori, Grad Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika mogu biti zadovoljni s afirmacijom Lipika kao grada cvijeća.

Lipik – Grad cvijeća

Sunčano i lijepo vrijeme zaista je poslužilo i Lipik je zasjao u punom sjaju, baš onakvom kakvog zaslužuje. Stoljetni lipički perivoj obišlo je tisuće posjetitelja kako bi prošetali među prekrasnim cvjetnim instalacijama, uživali u rapsodiji boja i mirisa te razgledali i kupili ukrasno bilje, aranžirane bukete i cvjetne rukotvorine mnogobrojnih izlagača. Bogatu sajmovnu ponudu, osim cvjetnog asortimana, činile su raznovrsne rukotvorine s različitim motivima, suveniri, dječje igračke, nakit, kozmetika, pletiva i narodni vez, proizvodi od meda, kolači, orasi, pekmezi i prirodni sokovi, ali i domaće craft pivo lokalne pivovare Slavonica. Zaista se mnogo toga moglo degustirati, kako u ugostiteljskom šatoru “Mihaljinec”, tako i specifičnoj srednjovjekovnoj kuhinji upriličenoj u krčmi “Kod Veprove glave” za čiji su se aranžman pobrinuli vrijedni članovi Povijesnog društva Pakrac-Lipik.

Bogati jelovnik u krčmi “Kod Veprove glave”

Bogata srednjovjekovna trpeza bila je privlačna mnogima, a na jelovniku su bili Ribina čorba, Hajdučki čevap, pohani šaran, ali i onaj na rašljama, domaća krvavica, veprova pljeskavica te niz drugih delicija koje je i teško nabrojati….

Lipičke ulice bile su prepune ljudi, a u ugostiteljskim objektima tražila se stolica više. Slično je bilo i s mjestima za parkiranje.

Osim predstavljanja velikog broja izlagača, u organizaciji Toplica Lipik, posjetitelji Sajma cvijeća mogli su sudjelovati i  u tematskim radionicama, kreativnim i kulinarskim, koje su bile posvećene cvijeću.

Tematske radionice posvećene cvijeću u organizaciji Toplica Lipik

Medicinska sestra Dunjica Karniš, inače voditeljica sestrinske sekcije za oboljele od multiple skleroze, uskoro i ekspresivni art terapeut ovih se dana intenzivno pripremala za Sajam cvijeća. Tako je kroz svoju radionicu “Izradimo cvijeće” pokazala kako kreativnim radionicama ne utječemo samo na raspoloženje već i radimo na poboljšanju svog zdravlja. Zainteresirani posjetitelji su mogli izraditi svoje cvijeće i naravno ponijeti ga sa sobom, ali i saznati nešto više o zdravstvenim dobrobitima kreativnih radionica. Bilo je tu čak i cvjetnih masaža.

Sa svojim se kulinarskim radionicama u sajmeni program uključio i Alen Tutić, glavni kuhar u Toplicama On je pak pripremio zanimljivu radionicu pod nazivom “Jeste li probali jesti cvijeće?” Kažu da je poznato kako cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka, a raspon okusa kojeg jestivo cvijeće ima zapravo je iznenađujuće širok, u što smo se i sami mogli uvjeriti.

Tako smo imali priliku degustirati puding od chia sjemenki s dekoracijom od jestivog cvijeća, štangice od zobenih pahuljica, sušenog voća i jestivog cvijeća, smoothie od šumskog voća, aromatiziranu izvorsku termomineralnu vodu s agrumima i ružinim pupoljcima. Međutim, chef Tutić  nas je upozorio da budemo oprezni jer nije sve cvijeće jestivo! Stoga je preporuka da ne eksperimentiramo i da jedemo samo provjereno cvijeće.

Brojni zabavni sadržaji

Bili su tu i brojni animacijski sadržaji poput lunaparka i jahanja na konjima kasačkog kluba Diamant, a moglo se provozati i turističkim vlakićem ulicama grada te fijakerom Državne ergele Lipik, dok se za glazbeni ugođaj na sajmu pobrinuo tamburaški sastav Paori iz Požege.

Kao i na svakoj lipičkoj manifestaciji tako je i ovogodišnji sajam započeo nastupom mališana iz Dječjeg vrtića „Kockica“, a kasnije su nastupile plesačice Plesnog kluba Dolce te mažoretkinje Grada Lipika.

Ponovno možemo uživati u lipičkim manifestacijama

Prilikom samog otvorenja Sajma prisutan je bio i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, a gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, koji je Sajam i službeno otvorio, izrazio je veliko zadovoljstvo time što nakon dvije godine ponovno možemo uživati u lipičkim manifestacijama jer ubrzo nakon ove započinje i kupališna sezona na lipičkim bazenima te čitav niz drugih veselih i lijepih događanja, onakvih po kakvima je Lipik, šarmer među gradovima, kako ga znaju nazivati, nadaleko poznat.

Za cvjetnu rapsodiju Sajma cvijeća u Lipiku organizacijski su zaslužni zaposlenici Turističke zajednice grada Lipika i Grada Lipika, a veliki doprinos su dali i djelatnici poduzeća Lipkom, kao i brojni volonteri. Zahvaljujući njihovom trudu i tome što uvijek nastoje osmisliti i predstaviti nešto još što nismo vidjeli, svakom novom sajmu cvijeća i dolasku u Lipik vesele se mnogi naši sugrađani, a svakako i stanovnici gradova iz šire okolice, što se moglo čuti, ali vidjeti i po automobilskim registracijama koje su ove nedjelje kružile Lipikom. Naime, nisu sve nosile registarsku oznaku DA. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!