Bajs se hvali da je sačuvao gimnazije, a zapravo je ‘zaslužnik’ ostao skromno samozatajan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Najava ukidanja gimnazijskih programa u Grubišnom Polju i Čazmi izazvala je pravu buru u javnosti. Na najavljeno ‘rezanje’ Ministarstva znanosti i obrazovanja reagirali su budući srednjoškolci i njihovi roditelji, ali i lokalni čelnici. To je bila i jedna od tema na prošloj sjednici Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije. Reakciju od Županije, koja je osnivač srednjih škola, zatražili su Slaven Đurđević (Socijaldemokrati), Ines Šarić (nez.) i Dinko Pirak (nez.). Sa županijske govornice im je tada odgovoreno da su u Županiji i sami svjesni problema te da se već poduzimaju određene aktivnosti po tom pitanju kroz javnu raspravu koju je na tu temu pokrenulo resorno ministarstvo. Kako doznajemo, u međuvremenu je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić osobno potegnuo do Ministarstva, gdje je nadležnima pokušao objasniti koliko je važno da programi predloženi za otpis, i dalje ostanu na raspolaganju učenicima.

Županijskih škola, kojima je do jučer vedrio i oblačio, bivši bjelovarsko-bilogorski župan, a sadašnji saborski zastupnik Damir Bajs sjetio se tek jučer. S kolegicom iz Socijaldemokrata (s kojima ga u posljednje vrijeme često viđamo) Ivanom Posavec Krivec održao je pressicu na kojoj je pozvao ministra Fuchsa da promjeni odluku o gašenju dijela razrednih odjela. Optužio je ministra da je ‘uzeo spužvu i prebrisao dio hrvatskog školstva’.

Malo kasnije istoga dana prozvani ministar je objavio kako će Ministarstvo izmijeniti odluku o upisu učenika u prvi razred srednje škole te da će neki od programa koji su trebali biti ukinuti, ipak ostati. Iako je evidentno da se takve odluke ne donose preko noći i da su u Ministarstvu i prije Bajsove pressice znali za izmjenu spomenute odluke, Bajs se danas u pojedinim lokalnim medijima ne libi to prikazivati kao svoju zaslugu. Drugim riječima, javnosti ponovno pokušava ‘zamazati’ oči, baš kao što je svojedobno, kao župan, to činio govoreći da je BBŽ prva po ulaganjima u obnovu škola i još koječemu. Na kraju se, kako je na već spomenutoj Skupštini zaključio HDZ-ov vijećnik Silvestar Štefović, ispostavilo da smo prvi jedino po dizanju kredita.

Bajsovo novo ‘pametovanje’ o školama gotovo je nevjerojatno u svjetlu onoga što se posljednjih mjeseci doznalo o njegovu načinu upravljanja tim resorom. Energetska obnova kojom se toliko hvalio, ispostavilo se, provedena je aljkavo i rezultirala je milijunskim minusima na računima škola zbog kojeg im je prijetila blokada. Zbog ozbiljnih sumnji u malverzacije na računima ustanova, u Županiju idući tjedan stiže novi nadzor Ministarstva financija. Opremanje škola namještajem, koji je stizao od šogora bivšeg dožupana Nevena Alića, pak već neko vrijeme ‘češlja’ policija. Neke od obnovljenih škola, u koje su ulupani milijuni, pokazale su se kao neisplativa investicija jer u njima iduće školske godine neće sjediti niti jedan učenik. A trebale bi biti u funkciji idućih pet godina ili će škole, odnosno Županija jer su škole u minusu, plaćati Europi masne penale.

Ima toga još, ali poanta je jasna. Kad je riječ o školama, Bajsu bi bilo bolje da više ne govori ništa.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!