Zatvorite zoološke vrtove koje skupo plaćamo, tamo drže zatočene životinje zbog zabave

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zoološki vrtovi ne educiraju. Razlog tome je taj što djecu pogrešno uče da je u redu nekoga zatočiti radi zabave, a i zato što je jasno da gledajući zatočene životinje ne možemo učiti o divljim životinjama, koje svoje prirodno ponašanje mogu pokazati samo u prirodi, objavili su Prijatelji životinja na svojoj Facebook stranici.

Zoološki vrtovi odvraćaju pozornost od stvarne potrebe da se društvo usredotoči na aktivnosti očuvanja staništa i životinja u divljini. Primjerice, prema podacima iz 2019. godine, od 378 vrsta životinja u zagrebačkom zoološkom vrtu samo je 25 životinja u programu zaštite ugroženih vrsta. 353 vrste nisu ugrožene pa niti ne postoji opravdanje zašto se one nalaze zatočene i tisućama kilometara udaljene od svojeg prirodnog staništa! No ni ovih 25 ugroženih vrsta nema nikakvu šansu za vraćanje u prirodu jer su nesposobne preživjeti nakon puštanja iz zatočeništva. Njihovo zatočavanje neće pomoći njihovoj vrsti, već ih možemo spasiti jedino očuvanjem njihovih staništa i njih u staništima.

Znatan novac građana ne bi se smio trošiti na iskorištavanje životinja u zoološkim vrtovima, a skupo mučenje životinja doživotnim zatočeništvom trebalo bi se mijenjati modernim atrakcijama, pišu Prijatelji životinja.

Transforacija zoo-vrtova je budućnost koja će omogućiti ukidanje patnje životinja koje svoja mjesta u kavezima trebaju prepustiti modernim atrakcijama. One su edukativne i zanimljive jer tehnologija danas pruža nevjerojatne mogućnosti poput virtualnog prikaza u stvarnom staništu životinja, bez troška za hranu, čišćenje i nastambe. Osim toga, diljem svijeta već postoje interaktivni muzeji, istraživački i znanstveni centri, prostori posvećeni obrazovanju o zaštiti okoliša, oporavilišta za divlje životinje i sl.

Brojni su pozitivni primjeri transformacije zooloških vrtova u svijetu. Guangzhou Zoo iz Kine najavio je da će u potpunosti zamijeniti životinje virtualnom realnošću i sličnom tehnologijom. U Južnoj Americi više od 800 životinja iz zooloških vrtova smješteno je u razna utočišta, a organizacija za životinje „Colectivo Alza tu Voz” radi na projektu transformacije gradskog zoološkog vrta Santiago. Razmatra i stvaranje prostora koji omogućava virtualno iskustvo s vrstama u njihovim staništima te utočište ili rehabilitacijski centar usredotočen na endemske vrste, nabrajaju u svojoj objavi.

Ogroman novac koji gradovi nepotrebno ulažu u održavanje zooloških vrtova može biti usmjeren u zaštitu i pomoć životinjama, provedbu Zakona o zaštiti životinja, stvarnu edukaciju djece i za njihovu dobrobit ili može jednostavno biti ušteđen. Sve što treba je početi mijenjati zastarjeli i bezobziran odnos prema životinjama. Vrijeme je za transformaciju!, zaključuju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!