[FOTO] Od gimnazijalaca do svjećara – pakračkim osmašima prezentiran čitav niz zanimanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U organizaciji Turističke zajednice Grada Pakraca i Osnovne škole braće Radić na novouređenoj gradskoj šetnici u četvrtak, 19. svibnja, po drugi put je održan „Dječji dan zanimanja“ kako bi se učenicima završnog razreda osnovne škole prezentirali srednjoškolski smjerovi, ali i obrtnička zanimanja s obzirom na to da je Pakrac stoljećima poznat kao obrtnički grad.

Na izložbenim prostorima učenici su mogli razgovarati s profesorima i učenicima srednjih škola, ali i obrtnicima, a mogli su i testirati svoje vještine potrebne za pojedina zanimanja.

Na 2. Dječjem danu zanimanja predstavile su se krojačice, frizeri, cvjećari, fotografi, vodoinstalateri, a  bio je tu i relativno zaboravljen obrt – svjećarstvo.

Uz Srednju školu Pakrac koja je predstavila svoje smjerove gimnazija, medicinska sestra/tehničar, fizioterapeutski tehničar, građevinski tehničar, stolar i fasader, u Pakracu je predstavljena i Ekonomska i turistička škola Daruvar (agroturistički tehničar, hotelijersko – turistički tehničar, ekonomist, prodavač, kuhar, konobar), Tehnička škola Daruvar (tehničar za računalstvo, elektrotehničar, prometni tehničar, tehničar za mehatroniku, vozač motornog vozila, instalater grijanja i klimatizacije, automehaničar, elektroinstalater, elektromehaničar, strojobravar, pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni stolar, pomoćni ličilac i soboslikar), Srednja škola „August Šenoa“ Garešnica (grafički tehničar, turističko- hotelijerski komercijalist, kuhar, konobar, prodavač, stolar, instalater grijanja i klimatizacije, frizer), Poljoprivredno-prehrambena škola Požega (agro-turistički tehničar, poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut, agro-tehničar, voćar-vinogradar-vinar, pomoćni cvjećar, prehrambeni tehničar, mesar/pekar, pomoćni pekar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije), Srednja škola Novska (opća gimnazija, tehničar za razvoj videoigara, ekonomist, prodavač, strojarski tehničar, vodoinstalater, bravar, stolar), Tehnička škola Kutina (tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, tehničar za računalstvo, računalni tehničar za strojarstvo, farmaceutski tehničar).

Uz lokalne obrtnike, bili su tu i pakrački policajci i vatrogasci, a stare obrte, alate i pomalo zabravljene zanate i muzejska zanimanja predstavili su djelatnici Muzeja Grada Pakraca. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!