Radovi na aglomeraciji Lipik-Pakrac u završnoj su fazi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Pakracu je održana tiskovna konferencija u sklopu projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac”. Tom je prigodom upriličeno i potpisivanje ugovora s izvođačem radova za “Nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac” u vrijednosti 54 milijuna kuna, a događaju su osim čelnika gradova Lipika i Pakraca, Vinka Kasane i Anamarije Blažević te požeško-slavonske županice Antonije Jozić i direktora tvrtke Vode Lipik Marijana Pierobona, nazočili i čelni ljudi Hrvatskih voda – Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda i zamjenik generalnog direktora, Davor Vukmirić te državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg.

Podsjetimo se da je komunalna tvrtka „VODE LIPIK d.o.o.“  nositelj projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ ukupne vrijednosti do 191.933.010,50 kn od čega je do 110.389.119,39 kn sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

Radi se o projektu koji je najveći infrastrukturni projekt na području Lipika i Pakraca. Radovi na vodoopskrbi i odvodnji su u završnoj fazi, a u tijeku su tehnički pregledi za pojedine podprojekte unutar projekta Aglomeracije Lipik – Pakrac, čiji su građevinski radovi započeli u lipnju 2020. godine.

Potpisivanjem ugovora  s izvođačem radova za nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac započinje finalna faza projekta

„Već više od dvije godine provodimo ovaj naš veliki projekt, a veseli nas činjenica da smo s velikim dijelom posla gotovi i sad slijede finalni radovi.“, rekao je direktor tvrtke Vode Lipik Marijan Pierobon, podsjetivši kako projekt  obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju ukupno 92 kilometra infrastrukture na području Lipika i Pakraca. Direktor Pierobon je i ovom prigodom istaknuo kako je cilj projekta osigurati sigurnu vodoopskrbu za više od 10 tisuća stanovnika s obzirom na to da su dosadašnjih godina postojali povremeni kvarovi, a smanjit će se i gubitci.

„Kruna cijeloga projekta je nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac na treći stupanj pročišćavanja.“, rekao je Pierobon izrazivši nadu da će kroz 35 mjeseci, koliko je predviđeno trajanje nadogradnje, sve uspješno biti završeno. On je na kraju zahvalio i građanima Lipika i Pakraca na strpljenju tijekom izvođenja radova, kao i predstavnicima lokalne uprave na svesrdnoj pomoći.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević i ovom je prigodom istaknula kako je ovaj projekt od iznimnog značaja za Lipik i Pakrac, gradove koji su tijekom ratnih zbivanja, osim ljudskih žrtava, pretrpjeli i ogromna ratna razaranja. Stoga se i ovim projektom poboljšava kvaliteta življenja u ova dva grada, a gradonačelnica je tom prigodom zahvalila svima onima koji su sudjelovali u samim počecima osmišljavanja ovoga projekta, prije više od jednog desetljeća.

„Veliki broj projekata bio je vezan upravo za projekt aglomeracije i nismo ih mogli ostvariti prije izvršenja aglomeracijskih radova, a jedan od takvih projekata je i uređenje središnjeg pakračkog trga.“, rekla je gradonačelnica Blažević.

Kao i njegova prethodnica, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana također je zahvalio svima onima koji su sudjelovali u ovome projektu od samih početaka, onima koji su imali viziju i znanje o važnosti ovako velikog projekta.

Gradonačelnik je kazao kako je u samom početku, kad su radovi započeli, postojala i određena bojazan jer se nikad do sad nije odvijao tako veliki projekt poput aglomeracijskog, međutim nakon dosadašnjeg iskustva on je ustvrdio kako unatoč grandioznosti samog projekta, problemi su bili zanemarivi.

„Naravno da to nije slučajno. Imali smo dobru pripremu, dobrog izvođača i dobar monitoring.“, rekao je gradonačelnik, zahvalivši i generalnom direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću te njegovu zamjeniku Davoru Vukmiriću, koji je bdio, vodio računa o svim detaljima i toliko često boravio na koordinacijama u sklopu projekta da bismo ga slobodno mogli smatrati našim sugrađaninom.

Uz pohvale izvođenju aglomeracijskog projekta, koji bi mogli i smatrati i primjerom dobre prakse, gradonačelnik Kasana je podsjetio da nam još preostaje realizacija vodozahvata Šumetlica da bi čitava ova priča, našeg međugeneracijskog projekta, bila zaokružena.

„Uvijek je lijepo čuti da projekt ide svojim tijekom i da u njemu sudjeluju ozbiljni izvođači, ozbiljan nadzor, odnosno ozbiljne tvrtke.“, rekla je požeško – slavonska županica Antonija Jozić naglasivši da se na području naše županije odvijaju tri aglomeracijska projekta. Osim lipičko-pakračke aglomeracije koja se odvija sjajnim intenzitetom, tu se još izvode aglomeracijski radovi u Požegi i Pleternici.

Županica je istaknula i veliku važnost Hrvatskih voda, ustvrdivši kako su one veliki i važan partner svim lokalnim i regionalnim samoupravama u provedbi njihovih projekata, što unatrag pet do šest godina i nije bio slučaj.

Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda naglasio je kako je Vlada Republike Hrvatske snažno stala iza ovog projekta koji je prvotno ugovoren na oko 192 milijuna kuna s PDV-om, no zbog porasta cijena u građevinskom sektoru, on je dosegao približno 262 milijuna kuna koji dolaze na područje Lipika i Pakraca. Od toga, što je najznačajnije, osim Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda koji sudjeluju s oko 12%,  Europska unija s nešto više od 70%, udio jedinica lokalne samouprave je tek 3,75%, odnosno oko 8 milijuna kuna koji snose gradovi Lipik i Pakrac.

Prisutnima se obratio i Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, istaknuvši kako jedince lokalne samouprave poput Lipika i Pakraca zaslužuju svaku kunu koja se povuče iz europskih fondova te ponudio i daljnju suradnju za buduće projekte kako bi se građanima na ovom području što prije izgradili zasluženi uvjeti i poboljšala infrastrukutra.

Na samom kraju tiskovne konferencije Marijan Pierobon, u ime tvrtke Vode Lipik, i Dražen Miličić, u ime zajednice ponuditelja GIS AQUA AUSTRIA GmbH i KIM GRADNJA Lipovljani, potpisali su 54 milijuna kuna vrijedan ugovor za nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac čime će se omogućiti ispuštanje ekološki prihvatljivih otpadnih voda u vodotok Pakru. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!