Daruvarčani na edukaciji u Španjolskoj. Posjetili su i park tamnog neba…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U sklopu Erasmus+ projekta: Turn off the lights, turn on the stars!, predstavnici Grada Daruvara, Saša Selihar i Tea Mik, kao i profesori Tehničke škole Daruvar, Antonija Varat, Dunja Županić, Goran Repinc na čelu s ravnateljicom Sanjom Klubičko, prošlog su tjedna prisustvovali na drugom treningu održanom u Španjolskoj u mjestu Albanya.

Cilj drugog treninga bila je edukacija profesora o Open educational resource tool (OER) koji se koriste za edukaciju vezanu za okoliš, te edukacija o eTwinning platformi. Također u sklopu projekta organiziran je i studijski posjet Parku tamnog neba Albanya, jedinom parku tamnog neba u Španjolskoj, gdje su sudionici treninga imali priliku čuti zanimljivo predavanje o istraživanju dubokog svemira , crnim rupama te promatranju noćnog neba.

Također, tijekom dana organizirano je promatranje Sunca posebnim teleskopom za promatranje Sunca. Ovo je drugi tematski posjet parkovima tamnog neba koji imaju izgrađenu infrastrukturu za astro turizam, te predstavnici Grada imaju u planu pokretanje slične priče na području našeg parka tamnog neba Vrani kamen. Također, na treninzima se razvija i priča o daljnjoj međunarodnoj suradnji institucija na sličnoj tematici.

Podsjećamo, Grad Daruvar je nositelj ovog projekta dok su partneri na projektu tri strukovne škole iz Mađarske, Španjolske i Hrvatske, te parkovi tamnog neba koji se nalaze u blizini tih škola, i IT tvrtka iz Ludbrega. Vrijednost ovog Erasmus+ projekta iznosi 145.494,00 €.
Sljedeći trening u sklopu ovog projekta održat će se početkom lipnja u Daruvaru, kada će spomenuti partneri imati priliku posjetiti naš grad, te naučiti nešto novo vezano za svjetlosno onečišćenje i zaštitu tamnog neba.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!