Hercegovac opet okuplja najbolje iz kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i domovine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U petak i subotu održat će se 27. Dani hrvatskog pučkog teatra. Organizator ove poznate manifestacije je Hrvatska čitaonica Hercegovac, a suorganizator Hrvatska matica iseljenika. Ovogodišnja manifestacija održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Bjelovarsko-bilogorske županije i Općine Hercegovac.

-Prošle godine zbog covida nismo mogli održati Dane hrvatskog pučkog teatra, ali sada se svi veselimo da ćemo se moći sastati. Moram istaknuti da je ovo jedinstvena manifestacija na području Republike Hrvatske i zato čestitam Općini Hercegovac i svim organizatorima i Matici iseljenika. Na ovaj jedinstven način čuvamo hrvatski jezik i hrvatsku baštinu – kazao je, između ostalog, župan Marko Marušić.

Načelnik Općine Hercegovac Boro Bašljan zahvalio se županu na potpori ove manifestacije.

-Kao načelnik izuzetno sam ponosan na ovu manifestaciju. Radi se o manifestaciji koja je međunarodnog karaktera, koja okuplja hrvatske iseljenike koji su neki stoljećima van domovine i zadržali su svoje običaje, hrvatski jezik i što je interesantno, a to oni koji dolaze na predstave znaju, zadržali su ga u onom obliku kako se on nekada govorio. Mi u Hercegovcu ćemo biti odlični domaćini svim našim gostima, ja koristim ovu priliku da svi koji nas slušaju i čitaju da dođu na 27. Dane hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu. Jedna od stvari koju smo pripremili je i otkrivanje spomen ploče Ivanu Bratkoviću Gliši, dobrom duhu Hrvatske čitaonice koji nas je nažalost prerano napustio – kazao je načelnik Bašljan.

126 premijernih predstava

Zrinka Cjetojević, predsjednica Hrvatske čitaonice Hercegovac najavila je da će događanja početi predstavom domaćina kao i svih godina do sada. Radi se o komediji ‘Tri treća tromjesečja’. Inače, glumci Hrvatske čitaonice su ove godine izveli 126 premijernu predstavu što je od velikog značaja za malu sredinu, a tradicija kazališnog amaterizma u Hercegovcu je duga jedno stoljeće – kazala je, između ostalog. Cjetojević.

Inače, Pučka scena hrvatske čitaonice iz Hercegovca predstavit će se komičnim tekstom mlade dramaturginje Nine Horvat ‘Tri treća tromjesečja’. Tekst govori o tri mlade žene, različite životne dobi, različitog stasa, različitih uvjerenja koje se upoznaju u bolnici pri porodu – otkrila je Natalija Lacina redateljica Pučke scene.

Na predstavljanju Dana hrvatskog pučkog teatra bila je i Nives Antoljak, suradnica u Odjelu za kulturu Hrvatske matice iseljenika.

-Mi smo bili jedni od začetnika ovoga festivala. Sjećam se početaka kako je to bilo i svjedočila sam jednoj evoluciji kada smo na početku bili smješteni po kućama. Ova manifestacija raste godinama i dobiva jednu drugu dimenziju, ali srž ostaje ista. Naši domaćini nas svake godine iznenade s prekrasnom predstavom, uvijek je tu puno smijeha, druženja, prijateljstva – kazala je Antoljak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!