[FOTO] Uz Česmu izgrađena 12,5 kilometara duga šetnica, morate je obići!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Izgrađena su odmorišta i vidikovci uz rijeku Česmu, u sklopu projekta Čazma Natura. Riječ je o poučno – tematskoj pješačkoj stazi “Dolina Česme” koja se proteže od Vustja do Sišćana, u dužini od 12,5 km. Duž cijele staze postavljene su klupe, stalci za bicikle i informativne ploče, s edukativnim sadržajima o prirodi toga kraja. Staza se cijelom dužinom nalazi u području Nature 2000. Njegova posebnost je izuzetna biološka raznolikost, bogatstvo flore i faune te izuzetan krajolik.

Cijelo vrijeme staza prati rijeku Česmu koja je životni prostor raznim životinjskim vrstama, kao što su riječni rak, dabar, roda, čaplja, ptice močvarice, srne, jeleni itd. Podignuta je na vrh nasipa i nudi zanimljive krajobrazne vizure. Zanimljiva je tijekom cijele godine za šetnju i rekreaciju. Širine je 2,5 m, a na ključnim su pozicijama točke gdje se posjetitelji mogu zaustaviti i promatrati prirodu, biljke i životinje. Staza je cijelom dužinom obilježena signalizacijom i oznakama sljedećeg važnog lokaliteta, za lakše snalaženje posjetitelja. Promatračnice, staza u krošnjama i panoramska terasa drvene su strukture u koje je moguće ući i doživjeti prostor na poseban način. Panoramska terasa, odnosno odmorište u krošnjama osmišljeno je kao mjesto interpretacije u šumovitom krajoliku. Izvedena je u razini krošnji i predviđena za odmor i promatranje prirode.

Projekt Čazma Natura, koji obuhvaća više cjelina, od kojih je najznačajnija izgradnja prvog javnog biološkog kupališta u Hrvatskoj, najveći je projekt u povijesti Grada Čazme i vrijedan je 26 milijuna kuna.

Foto: Grad Čazma


PODIJELI S PRIJATELJIMA!