Smjena na čelu Toplica, već je imenovan novi šef ustanove

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na posljednjoj sjednici Upravnog vijeća Toplica Lipik na vlastiti zahtjev smijenjen je dugogodišnji ravnatelj te ustanove Darko Kelemen. Za vršitelja dužnosti ravnatelja imenovan je diplomirani ekonomist Goran Pušćenik, voditelj službe računovodstva i knjigovodstva lipičke bolnice.

Dugogodišnji čelnik Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju za naš portal otkriva zbog čega je odlučio odstupiti s te dužnosti.

-Četvrti mandat na mjestu ravnatelja Toplica Lipik dobio sam prije četrnaest mjeseci. Premda je i tad situacija bila vrlo složena, doduše takva je bila u cijelom zdravstvenom sustavu prvenstveno zbog pandemije koronavirusa i liječničkih i radničkih tužbi, iznio sam program uvjeren da će se uvjeti poslovanja popraviti i da ćemo stabilizirati naše poslovanje. Nažalost, negativno okruženje, u prvom redu pandemija, nije se promijenilo, a dodatno je pogoršano inflacijom i porastom cijena energenata. Tijekom prošle godine više sam puta bio u Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje nadajući se pomoći koja bi bolnici bila prijeko potrebna, ističe Darko Kelemen, spomenuvši dugove kojima su opterećeni zbog radničkih tužbi i zbog kojih su digli i kredit, a u punom je zamahu i projekt Terme Lipik.

Darko Kelemen

Problem je s prihodima, a rashodi rastu. Prošle godine Toplice Lipik su se registrirale za zdravstveni turizam, uveli su catering, sklopljen je sporazum po prvi puta s Ministarstvom hrvatskih branitelja pa je tako permanentno u Lipiku desetak branitelja na rehabilitaciji. Raseljenim osobama iz Ukrajine na raspolaganje su dali smještajne kapacitete u Ankinom dvoru što će također donijeti određeni prihod. Maksimalno se štedi na svemu, međutim,  nedostaje smislenija podrška nadležnih tijela u zdravstvu.

-Nažalost, osim verbalne, nismo uspjeli dobiti konkretnu pomoć od resornog Ministarstva i HZZO-a. Opće, a i neke specijalne bolnice više su puta sanirane, neke su na ovaj ili onaj način dobile financijsku podršku, od svog osnivača ili Ministarstva financija. Negativni uvjeti poslovanja su se nastavili u ovoj godini unatoč svim našim naporima da se situacija popravi. Nakon puno preispitivanja, pritisnut i zdravstvenim tegobama,  zaključio sam da je vrijeme da se povučem i da je vrijeme  za nekoga tko možda ima nešto više energije i odlučnosti te da će to biti na neki način poticaj svima da izađemo iz ove krize, izjavio je Kelemen.

-U našem društvu ovakve ostavke koje nisu iznuđene nisu očekivane, a ja u Toplicama Lipik radim 31 godinu i moram reći da je ova ustanova, posebno posljednjih 13 godina bila najvažnija točka u mojem životu, ponekad je to bilo i na uštrb moje obitelji. U tom periodu bolnica je dobila gradske i županijske nagrade i priznanja. Iza mene stoji, u prvom redu predan rad i služenje bolnici, drugi neka procijene koliko je ono bilo uspješno. Bolnica trenutno ima problema, imaju i drugi problema, možda su naši vidljiviji, ali bolnica nije brod koji tone. Ja i dalje ostajem ovdje gdje namjeravam provesti sveukupno 35 godina radnog staža do mirovine, rekao je Kelemen koji je prije preuzimanja funkcije ravnatelja 18 godina radio poslove voditelja pravne službe te pomoćnika ravnatelja. Valja istaknuti i to da je za vrijeme obnašanja dužnosti ravnatelja i dalje obavljao poslove voditelja pravne službe čime je zasigurno uštedio znatna financijska sredstva za Toplice Lipik.

-Sve ima svoj početak i svoj kraj i vrijeme je za nove ljude, a ja ću biti dio tima onoliko koliko će me novi ravnatelj trebati. Ja nisam čovjek koji  se može ravnati prema onome motu “Nekako će biti,;  I drugima je loše.;”. Ako ništa ne mogu, onda ću se maknuti i prepustiti mjesto nekome tko ima više energije, snage ili ideje, zaključuje dosadašnji ravnatelj te ističe zahvalnost Upravnom i Radničkom vijeću na povjerenju koje je dobivao u svom mandatu.

Svojim će bogatim iskustvom Darko Kelemen, kao što i sam naglašava, zasigurno biti na raspolaganju novome vršitelju dužnosti, kao i onoj osobi koja bude izabrana na mjesto ravnatelja i koja od njega može očekivati maksimalnu podršku. (mk)

Na dosadašnjih trinaest godina uspješnog vođenja bolnice ravnatelju se zahvalio i Slobodan Katunar, predsjednik Upravnog vijeća Toplica Lipik. On je istaknuo kako očekuje da imenovani vršitelj dužnosti ravnatelja osigura normalno funkcioniranje bolnice do raspisivanja natječaja te odabira novog ravnatelja.

Za izjavu smo zamolili i novog vršitelja dužnosti ravnatelja Toplica Lipik Gorana Pušćenika. On je ovom prilikom ukratko naglasio kako je njegova dužnost kao v. d. ravnatelja osigurati nesmetano poslovanje ustanove u razdoblju do imenovanja novog ravnatelja.

– “Natječaj za ravnatelja ustanove će biti raspisan u roku 30 dana, kao što je i propisano Statutom Toplica Lipik.”, istaknuo je Pušćenik. (mk)

Goran Pušćenik

PODIJELI S PRIJATELJIMA!