Bivši načelnik Kovačić dobio najveći pljesak i otkrio kako do napretka Općine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – S proslavom svoga dana danas je započela Općina Veliko Trojstvo svečanom sjednicom Općinskoga vijeća. Sjednicu je nakon programa vrtićanaca i osnovnoškolaca otvorio predsjednik Vijeća Miljenko Kurevija, a mnogobrojnim gostima obratio se načelnik Marko Kutanjac.

– Dobro je uređivati kuću koja je građena na dobrim temeljima i s vrijednim ljudima. Tako sam ja doživio preuzimanje i upravljanje Općinom Veliko Trojstvo te koristim ovu prigodu zahvaliti se bivšem načelniku Ivanu Kovačiću te svima onima koji su prethodnih mandata uložili svoj trud i znanje u razvitak naše Općine – započeo je te nastavio.

– Godina je brzo prošla, ali rezultati su iza nas. Bilo je tu i započetih i novih projekata. Općina vodi brigu o svim svojim žiteljima, od najmlađih do onih najstarijih. Izgrađen je novi vrtić i proširena osnovna škola. Vrtić je kapaciteta za 60 djece, a čine ga tri odgojne skupine: jaslička i dvije predškolske skupine. Sretni smo što vrtić radi punim kapacitetom, a imamo slatke brige kako ga proširiti. Na listi čekanja imamo 20 djece, a plaćamo i subvenciju za sedmero mališana koji pohađaju vrtić na području grada Bjelovara – naveo je. Istaknuo je kako Općina ima niz demografskih mjera kojima je cilj zadržati i motivirati mlade da dosele u Veliko Trojstvo. Neke od njih su jednokratna pomoć za novorođeno dijete, sufinanciranje cijene vrtića, financiranje produženog boravka i školske kuhinje, sufinanciranje prijevoza i smještaja za učenike i studente. Osim o mladima, Općina brine i o svojim mještanima treće životne dobi, ali i o poduzetnicima za koje također svake godine u proračunu osigurava novac za različite potpore.

Općina je poznata i po brojnim manifestacijama, a Kutanjac se osvrnuo na nagradu Suncokret ruralnog turizma koju je nedavno osvojila manifestacija Jesen na Bilogori. Također je spomenuo kako je Veliko Trojstvo na inicijativu župana BBŽ Marka Marušića kandidirano za najbolje turističko selo na svijetu.

– Dobra suradnja i zajedništvo temelj su razvoja i napretka. Moram pohvaliti sve udruge, mještane i naše vrijedne OPG-ovce koji svojim predanim radom doprinose kulturnom, sportskom, turističkom i svakom drugom razvoju. Općina prepoznaje njihov rad i izdvaja sredstva iz proračuna u iznosu većem od 600 tisuća kuna za njihov rad – naglasio je.

– U proteklom razdoblju provedeni su mnogi projekti uz pomoć europskih sredstava u iznosu većem od 30 milijuna kuna – napomenuo je. Osim izgradnje vrtića i proširenja osnovne škole, sanirano je odlagalište otpada u Grgincu, modernizirane su ceste i javna rasvjeta… Dotaknuo se načelnik i planova za nadolazeće razdoblje.

– Dovršiti Kulturni centar u Velikom Trojstvu, revitalizirati Etno muzej, podići turističku ponudu, urediti dvorišni prostor Etno okućnice, izgraditi multifunkcionalno igralište iza zgrade Općine, asfaltirati prometnice u suradnji sa Županijskom upravom za ceste – nabrojao je. Prisutnima se obratio i načelnik Velike Pisanice Fredi Pali.

– Kao mladi načelnik od 29 godina došao sam u Veliko Trojstvo učiti od starijih kolega. Jedan od njih bio je Ivan Kovačić od kojeg sam puno naučio, kao i od Josipa Dekalića. Mlađim kolegama poručujem da uče od nas starijih. Ono što je dobro pokupite, a ono što ne valja odbacite. Općina Veliko Trojstvo je primjer jedne od najuspješnijih općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Kolega Marko, nastavi ovim putem koji je utaban i nećeš pogriješiti – istaknuo je te dodao da ako će biti dobar načelnik kao što je nogometaš, Općina nema bojazni za budućnost.

Na govornicu je potom stupio Marko Širac, počasni građanin Općine, ministar i saborski zastupnik u miru, Jozsef Karsai, gradonačelnik prijateljskog grada Kadarkuta iz Mađarske, a zatim i župan Marko Marušić koji je izrazio zadovoljstvo popunjenošću kapaciteta vrtića te ponovio kako će Općina imati podršku Županije u svojim budućim projektima.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je kako u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ima više od 11 tisuća živih farmi i govedarsku proizvodnju kojom se treba ponositi.

– Nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa svima vama uspjeti zaustaviti neke negativne trendove te mjerama, potporama i programima uspjeti u svom naumu generacijske obnove hrvatskih sela – rekla je te najavila novi program potpore proizvođačima u sektoru stočarstva. Na kraju se prisutnima obratio i bivši načelnik Ivan Kovačić koji je dobio nagradu Općine Veliko Trojstvo za životno djelo.

-Moramo prekinuti generalnu paradigmu čim sam počeo raditi, već gledam kako bi u penziju. Znate li što je Kennedy rekao kad je polagao prisegu na Bibliji? Amerikanci, ne pitajte Ameriku što ću dobiti od vas, nego je pitajte Ameriko, što ja mogu napraviti za tebe? E onda ćemo ići naprijed – zaključio je.

U nastavku donosimo popis dobitnika javnih priznanja Općine Veliko Trojstvo u 2021. i 2022. godini.

Temeljem Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Veliko Trojstvo u 2021. godini

Povelja počasnog građanina Općine Veliko Trojstvo:

1)     mr. sc. Mariji Vučković radi posebnih zasluga u promicanju položaja i ugleda Općine Veliko Trojstvo, iznimnog djelovanja i trajnijeg angažiranja od posebnog značenja za unapređenje i ostvarenja iz više područja razvoja, te razvoja Općine Veliko Trojstvo u cjelini.

2)     Velimiru Žuncu radi posebnih zasluga u promicanju položaja i ugleda Općine Veliko Trojstvo, iznimnog djelovanja i trajnijeg angažiranja od posebnog značenja za unapređenje i ostvarenja iz više područja razvoja, te razvoja Općine Veliko Trojstvo u cjelini.

Plaketa Općine Veliko Trojstvo:

3)     mr. sc. Alenki Košiša Čičin-Šain za postignute izvanredne rezultate, unapređenje i osobita ostvarenja u području zaštite okoliša od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

4)     Nogometnom klubu Bilogorac za postignute izvanredne rezultate i osobite uspjehe u radu u području sporta od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

5)     Lokalnoj akcijskoj grupi Sjeverna Bilogora za postignute izvanredne rezultate i osobite uspjehe u radu u području ukupnog ruralnog razvoja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

6)     Javnoj ustanovi Razvojna agencija Bjelovarsko-bilogorske županije za postignute izvanredne rezultate i osobite uspjehe u radu u području ukupnog ruralnog razvoja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

Povelja Općine Veliko Trojstvo:

7)     Dejanu Pretkoviću za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području vatrogastva i zaštite i spašavanja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

8)     Mariu Pešiću za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području sporta od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

9)     Anti Amižiću za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području obrazovanja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

10) OPG-u Bačak za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području poljoprivrede od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

11) Stolarskom obrtu Faltak za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području gospodarstva od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

12) Alpaka farm j.d.o.o. za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području gospodarstva od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

NAPOMENA: Zbog epidemiološke situacije uzrokovane bolesti COVID-19, epidemioloških mjera i preporuka u pogledu ograničavanja okupljanja, prošle godine nije održana svečana sjednica Općinskog vijeća. Dio dodijeljenih javnih priznanja uručen je dobitnicima u svečanim prigodama.

Tako je 20. srpnja 2021. godine povodom svečanog otvorenja Dječjeg vrtića Veliko Trojstvo, Povelju počasnog građanina Općine Veliko Trojstvo primila mr. sc. Marija Vučković radi posebnih zasluga u promicanju položaja i ugleda Općine Veliko Trojstvo, iznimnog djelovanja i trajnijeg angažiranja od posebnog značenja za unapređenje i ostvarenja iz više područja razvoja, te razvoja Općine Veliko Trojstvo u cjelini.

Velimir Žunac primio je Povelju počasnog građanina Općine Veliko Trojstvo 27. rujna 2021. godine, radi posebnih zasluga u promicanju položaja i ugleda Općine Veliko Trojstvo, iznimnog djelovanja i trajnijeg angažiranja od posebnog značenja za unapređenje i ostvarenja iz više područja razvoja, te razvoja Općine Veliko Trojstvo u cjelini.

 

Temeljem Odluke o dodjeli javnih priznanja Općine Veliko Trojstvo u 2022. godini

Nagrada Općine Veliko Trojstvo za životno djelo:

1)     Ivanu Kovačiću radi postignutih iznimnih rezultata i djela u razvoju Općine Veliko Trojstvo u cjelini, te promicanja položaja i ugleda Općine Veliko Trojstvo.

Plaketa Općine Veliko Trojstvo:

2)     Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade za postignute izvanredne rezultate i osobite uspjehe u razvoju predškolskog odgoja i obrazovanja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

3)     Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Malo Trojstvo za postignute izvanredne rezultate i osobite uspjehe u radu u području vatrogastva i zaštite i spašavanja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

4)     Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Višnjevac za postignute izvanredne rezultate i osobite uspjehe u radu u području vatrogastva i zaštite i spašavanja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

Povelja Općine Veliko Trojstvo:

5)     Turističkoj zajednici Bilogora-Bjelovar za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području ruralnog turizma od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

6)     Ivani Dolovski za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području osnovnoškolskog obrazovanja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

7)     Filipu Vusiću za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području ruralnog razvoja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

8)     Hani Novosel za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području konjičkog sporta od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

9)     Nelli Faltak za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području konjičkog sporta od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

10) Dejanu Tomiću za postignute uzorne rezultate i uspjehe u radu u području obrazovanja od značaja za Općinu Veliko Trojstvo.

Čestitamo svim dobitnicima!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!