Vlado Laučan prvi je pali policajac u ratu u zapadnoj Slavoniji. Ubijen je na krajnje kukavički način…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

-Premda je prošla 31 godina, nismo i nikada nećemo zaboraviti Vladu Laučana, kao i sve naše poginule hrvatske branitelje koji su u Domovinskom ratu za slobodu Pakraca, Lipika i voljene nam Hrvatske dali ono najvrjednije što su imali, svoje živote, istaknuo je  Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika, ujedno i izaslanik potpredsjednika Hrvatske Vlade te ministra hrvatskih branitelja, prilikom komemoracije na mjestu pogibije Vlade Laučana, kod spomen obilježja na Toranjskom putu.

Tada tridesetogodišnji mladi policajac Vlado Laučan bio je prva žrtva rata na tom području, a ubijen je krajnje kukavički, iz zasjede metkom u leđa, dok je s kolegom 9. lipnja 1991. kontrolirao promet u naselju Omanovac.

U prisustvu obitelji Vlade Laučana, njegove majke, braće, nećaka i nećakinja, vijence i svijeće ovom su prigodom položili požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika i predsjednik Županijske skupštine Vinko Kasana, predstavnici PU požeško-slavonske na čelu s Robertom Hrastićem, načelnikom PP Pakrac, izaslanstvo Udruge policije iz Grubišnog Polja, kao i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Lipika i Pakraca.

O tome koliko smo skupo platili slobodu, kao i o skupo plaćenim vrijednostima koje moramo čuvati, govorio je dožupan Ferdinand Troha. On je naglasio kako žrtva Vlade Laučana i stradalih hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata, ali žrtva svih drugih znamenitih Hrvata tijekom naše teške povijesti nikada neće biti zaboravljena. Tome svjedoče i brojni križevi, poput ovog na Toranjskom putu, dodao je dožupan.

Molitvu je poveo pakrački župnik, vlč. Jozo Zorić, a svečani obol komemoraciji su dali učenici OGŠ Pakrac otpjevavši pod ravnanjem profesorice T. Silađi hrvatsku himnu te pjesmu „Moja domovina“, jednu od najljepših domoljubnih pjesama nastalu na samom početku ratnih zbivanja.

Nakon komemoracije te polaganja vijenaca i paljenja svijeća na spomen obilježju za pokojnog Vladu Laučana služena je sveta misa u župnoj crkvi Uznesenja BDM u Pakracu.

Njemu u spomen u Pakracu se održava Memorijalni nogometni turnir „Vlado Laučan“ koji se ove godine održava po 13. put i to u subotu, 11. lipnja na pakračkom gradskom stadionu. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!