Kako se riješiti vrana iz središta grada? Nikako, one su zaštićena vrsta

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sedma sjednica pakračkog Gradskog vijeća održana je 14. lipnja, a kako je to već uvriježeno, započela je aktualnim satom tijekom kojeg je šestero gradskih vijećnika postavilo pitanja gradonačelnici Anamariji Blažević (HDZ) te predstavnicima gradskih stručnih službi.

Tomislava Novinca (HDZ) je zanimalo kad će započeti radovi vraćanja u početno stanje Ulice Ivana Gorana Kovačića nakon izvođenja aglomeracijskih radova te može li se očekivati nanošenje novog sloja asfalta u toj ulici. Gradonačelnica Anamarija Blažević odgovorila je kako je produženje završetka projekta aglomeracija 74 dana što podrazumijeva radove saniranja, a što se tiče asfaltiranje ove ulice trenutno nema sredstava u proračunu za asfaltiranje svih ulica. Međutim, sve one kritične ulice doći će na red tijekom iduće dvije godine.

Katarina Lahovsky Kobetić (HDZ) je upitala imali interesenata za kupnju zemljišta u Poduzetničkoj zoni II. Gradonačelnica Blažević je rekla kako je natječaj završio te da ima jedan ponuditelj, a o detaljima će se naknadno govoriti. Vijećnicu je zanimalo i to planiraju li se spustiti ivičnjaci u gradu i prilagoditi invalidima i majkama s djecom u kolicima. Marijan Malogorski, pročelnik Odjela za stambeno-komunalne poslove gradske uprave pozitivno je odgovorio na ovaj upit.

O tome hoće li proraditi javna rasvjeta u selu Glavica, odnosno hoće li se prokopati odvodni kanali i sanirati most u zaseoku Romanići, interesiralo je vijećnicu Nadu Todorović (SDSS). Gradonačelnica je odgovorila kako će javna rasvjeta u Glavici proraditi ako postoje svi preduvjeti, a što se tiče radova u zaseoku Romanići, odgovor će stići pismeno.

Dokle se stiglo s najavljenim spajanjem poduzeća Vode Lipik s Tekijom iz Požege, upitala je Anita Skalnik (HDZ). Gradonačelnica je odgovorila kako se odluka koju je donijela Vlada RH nalazi na Ustavnom sudu te zasad nije donesena nikakva solucija pa se shodno tome ni ne rade nikakvi konkretne pravne radnje. Tu se nadovezao i vijećnik Zoran Krejči (SDP) s pitanjem upućenom gradonačelnici o tome, ukoliko postoji mogućnost odabira, je li ona za pripajanje ili samostalnost ove komunalne tvrtke. Ona je odgovorila kako bi osobno voljela da Vode Lipik ostanu samostalni pravni subjekt.

Problem uklanjanja vrana iz središta Pakraca, kojih je sve više bilo je u fokusu pitanja vijećnika Mile Vujića (SDP). Pročelnik Malogorski je odgovorio da su vrane zaštićena vrsta i tu ne postoji zakonska mogućnost intervencije, međutim raspitat će se o mogućim rješenjima. Vijećnik Vujić je upitao i hoće li se obnavljati plinska mreža, međutim rečeno mu je da u Gradskoj upravi takvih informacija nema, a osim toga, plinska mreža ni nije u nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Pri kraju aktualnog sata vijećnik Krejči se interesirao o opstojnosti pakračke Turističke zajednice s obzirom na to da u skladu s novim zakonom do 30. lipnja treba izabrati direktora ili direktoricu, a nakon objavljenog natječaja još nitko nije odabran. Gradonačelnica je odgovorila kako očekuje od buduće čelne osobe Turističke zajednice da uprihodi dodatna sredstva u skladu s planom i programom koji će morati dati u planu i programu rada za predstojeće mandatno razdoblje. Rokovi još traju te vjeruje kako će biti prijavljenih kandidata i mogućnost odabira najkvalitetnije osobe.

U nastavku radnog dijela sjednice pakrački su vijećnici usvojili prošlogodišnja izvješća o radu tvrtke Vode Lipik, Savjeta mladih te Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik, kao i o njihovom planu za

iduću godinu. Uz usvajanje niza drugih manje-više tehničkih odluka, prihvaćeno je polugodišnje izvješće o radu Gradonačelnice za drugi dio protekle godine, kao i Prijedlog Godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2021. godinu. Tako je istaknuto kako su ukupno ostvareni prihodi Proračuna Grada Pakraca za 2021. godinu iznosili 42,44 milijuna kuna ili 87% od planiranog. Ukupno ostvareni rashodi lani su iznosili 44,17 milijuna kuna ili 89% od plana. Manjak prihoda za 2021. godinu, a nakon uvrštenog viška prihoda iz 2020. godine u iznosu oko 421.000 kuna, iznosi oko milijun kuna.

Na kraju sjednice Gradsko vijeće je usvojilo i prijedlog natječaja da se Hotel Pakrac ponovno da u zakup na desetogodišnji rok s obzirom na to da sadašnji zakupci krajem lipnja raskidaju dosadašnji ugovor. U prvoj godini zakupa najamnina poslovnog prostora iznosit će 1.500 kuna mjesečno, druga godina 2.000 kuna mjesečno, treća godina 4.000 kuna mjesečno te od četvrte godine do isteka zakupa 5. 000 kuna mjesečno. (mk)

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!