Vedran Milić: Bjelovar ima bogat kulturni život, ali nedostaje koncertna sezona. Postoji razlog za to…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vedran Milić poznati je bjelovarski profesor klavira i akademski glazbenik koji je kao profesor već 17 godina zaposlen u Glazbenoj školi ‘Vatroslava Lisinskog’. Milić je ujedno i predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru i predsjednik Kulturnog vijeća grada Bjelovara.

Sudjeluje i organizira brojne kulturne aktivnosti i događanja u Bjelovaru, ali i regiji, također često nastupa individualno ili sa sastavom ‘Bjelovarski trio’, tako da je itekako zanimljivi sugovornik o zbivanjima u kulturi. No, prije svega Milića smo pitali kako je završio u glazbenim vodama.

-Oduvijek sam volio glazbu, posebno klavir. Imam i tu obiteljsku crtu, mama je predavala u Glazbenoj školi. Diplomirao sam na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i naravno da nije bilo lako upasti. Sjećam se da sam tri puta tjedna mora ići iz Bjelovara za Zagreb na vježbe, plus sve obveze u školi, ali na kraju sam u Zagrebu na prijemnom ispitu bio prvi i naposljetku diplomirao i postao profesor klavira – priča nam Milić koji je kao uzora i velikana uvijek voli izdvojiti Ivu Pogorelića.

Brojna događanja

-U Bjelovaru i regiji vlada veliki interes za klavir, posebno za djecu. Onda za srednju se radi selekcija i to nije lagano i naravno da ostane puno manje učenika, prosječno dvoje ili troje, ali tih par koji ostanu i upišu su talentirani, motivirani i dobro već pripremljeni. Klavirski smjer je težak i traži jako puno rada i vježbanja – pojašnjava Milić.

Dodaje da se kod talentiranih učenika koji puno vježbaju ponekad dogodi blokada pred prvim nastupima pa tako ono što vrhunski uvježbaju u četiri zida ne pokažu pred publikom, ali kaže, to je stvar odrastanja i učenja savladavanja treme.

Inače, Milić je u prosincu prošle godine postao predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru i u tom periodu sa svojim suradnicima organizirao je brojna kulturna događanja.

-Ove godine se slavi 180. godišnjica osnutka Matice hrvatske i baš smo u ponedjeljak u HNK-u Zagreb imali veliku proslavu. U pola godine moga mandata imali smo puno događanja, evo samo za vrijeme Dana Matice hrvatske čak deset događanja. Pokrili smo sva područja, imali smo gostovanja pjesnika, večeri poezije u Gimnaziji, ma puno toga i kultura je baš živjela tih dana u Bjelovaru kaže Milić kojeg smo upitali kakva je općenito kulturna ‘ponuda’ u Bjelovaru i regiji.

Grad bez klavira

-Smatram da Bjelovar ima bogat i sadržajan kulturni život, ali naravno da bi se moglo bolje. Recimo, mi ne možemo imati koncertnu sezonu jer u Bjelovaru ni jedna dvorana nema klavir. To možda zvuči čudno, ali to je tako. Evo, recimo Dom kulture je fenomenalno obnovljen i svaka čast Gradu na tome, kapa dolje. No, tamo nema klavira i ne može se održati koncert. Ne samo klaviristi, nego neki koncert tria, kvarteta. Kada je Glazbeni tjedan, naša škola unajmi klavir. Mislim da bi se Grad trebao pobrinuti da ima ozbiljan instrument u ozbiljnoj ustanovi kao što je sada Dom kulture. Recimo, Križevci imaju dva vrhunska klavira i to jedan grad po meni naprosto mora imati – priča nam Milić i dodaje.

-Ova sada Carmina Burana što je bila, to je bilo fenomenalno, ali to je u sklopu Terezijane u koju se puno ulaže i to nije koncertna sezona. Što se tiče bjelovarskih kulturnih ustanova, mislim da rade odličan posao. Imamo i dobre kulturne manifestacije tipa DOKart, BOK, Bjelovarsko kulturno ljeto, ali recimo što se tiče slikarstva, nemamo ni jedan dobar atelje gdje bi slikari mogli stvarati. Tu bi se isto moralo nešto napraviti – ističe Milić koji kaže da postoji interes Bjelovarčana za kulturom, ali da se prije svakog događaja to mora medijski jako dobro popratiti i raditi na PR-u.

Potpora mladim umjetnicima

-Ima puno zainteresiranih ljudi za kulturu, samo nekada je problem doći do njih i obavijestiti ih. No, prije svega, publika se odgaja i mislim da se ide u dobrom smjeru po tom pitanju ‘odgoja’. Evo, aktivirali smo kupolu u Gimnaziji za kulturna događanja i odaziv učenika, ali i drugih je zaista jako dobar. Također, mislim da bi Bjelovar trebao malo više poraditi na ulaganje u svoje talentirane kulturnjake i isticati svoje umjetnike. Volio bi da gradski i županijski dužnosnici više poprate kulturna događanja, a samim time rekao bi i reklamiraju te podupiru naše kulturnjake. Odličan primjer je Šibenik, oni zaista puno na razne načine ulažu i podupiru svoje slikare, pjevače, svirače. Ako ništa drugo, izborit će se da se čuje za njihove umjetnike. Ja kao predsjednik Kulturnog vijeća grada Bjelovara sam se trudio mlade glazbenike i ostale umjetnike uključivati u Kulturno ljeto, ali dodatna podrška ne bi škodila – zaključio je Milić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!