Legenda o picokima – spektakularna proslava pobjede nad Turcima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ĐURĐEVAC –  Tradicionalna kulturna manifestacija Picokijada oživjela je u subotu u Đurđevcu “Legendu o picokima”, spektaklom o povijesnoj pobjedi nad Turcima kroz impozantne scenske, audiovizualne i pirotehničke elemente u kojem je sudjelovalo više od 300 glumaca i statista.

Legenda o picokima središnji je dio te turističke manifestacije koja se u Đurđevcu – gradu Picoka održava krajem lipnja u spomen na legendarnu obranu Đurđevčana od napada Turaka, a na svečanom otvorenju 54. Picokijade bio je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Posjetitelji Picokijade još će sutra imati priliku uživati u tradiciji, kulturi, običajima i oživljenoj povijesti, degustirati tradicionalna podravska jela i doživjeti podravsku gostoljubivost, a viteški tabori i prikaz srednjovjekovnog načina življenja, sajmovi, izložbe i zabavni nastupi samo su dio programa.

Legenda govori o vremenu kada su Podravinu u svom osvajačkom pohodu pokušali osvojiti Turci, no nisu uspjeli jer su Podravci iz topa prema Osmanlijskim vojnicima ispalili posljednjeg pijetla koji im je ostao za hranu, na što su Turci odustali od daljnje opsade, pomislivši da Đurđevčani imaju još toliko hrane da njome mogu gađati neprijatelja.

Predsjednik gradskog vijeća rada Đurđevca Željko Lacković kazao je kako je picokijada kao jedan od najpoznatijih simbola tog grada uvelike pridonijela prepoznatljivosti podravske prošlosti, ali i sadašnjosti.

Gradonačelnik Hrvoje Janči dodao njihov grad čuva tradiciju, ali brine i o budućnosti pa je tako u hrvatskom vrhu po povlačenju novca iz europskih fondova te stalnim investicijama. (H)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!