I gradonačelnica Pakraca pjeva i pleše u KUD-u iz Prekopakre, ali gdje su najmlađi?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prekopakra je protekle nedjelje ponovno bila u ruhu narodnih pjesama, plesova i običaja. Na središnjem mjesnom trgu, ispred područne škole, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva „Seljačka sloga“ iz Prekopakre, 26. lipnja održana je tradicionalna i jubilarna, deseta po redu „Smotra folklora“. 

Uz domaćina, na ovoj su se smotri svojim tradicijskim pjesmama i plesovima predstavili još i kulturno-umjetnička društva „Kolo“ Stari Grabovac, KUD „Leopold“ iz Osijeka, KUD „Banova Jaruga“, KUD „Šokadija“ Batrina i KUD „Košutarica“. Manifestaciju su uveličali i predstavnici lokalnih OPG-ova, ali i udruga s područja Pakraca i Lipika.

Predsjednica KUD-a „Seljačka sloga“ Dubravka Arland veselila se što se ponovno možemo okupljati u ovako lijepom  broju. Ona je izrazila žaljenje što na smotri ne nastupa najmlađa dječja sekcija koju nisu mogli okupiti, što je pak posljedica brojnih mjera i pandemijskih ograničenja. Stoga će u prekopakranskom KUD-u najveći prioritet biti okupljanje najmlađe dječje sekcije, jer kako je rekla i sama predsjednica: „Gdje nema djece, nema ni budućnosti“.

Uz žaljenje što nema najmlađih, predsjednica Arland sretna je jer posljednjih mjeseci u KUD-u i u narodnim nošnjama ima dosta novih mladih lica koja su donijela novu snagu i energiju zahvaljujući kojima su u posljednjem periodu imali nekoliko zapaženih nastupa i uspjeha. 

„Posebno se to odnosi na Županijski kulturni mozaik koji je održan u Brestovcu ove godine i gdje su odlukom stručnog povjerenstva izabrani kao predstavnici izvornog folklora Požeško-slavonske županije na Đakovačkim vezovima,“ istaknula je Dubravka Arland.

Okupljene je pozdravila i pakračka gradonačelnica te saborska zastupnica Anamarija Blažević, koja je i sama članica KUD-a „Seljačka sloga“ iz Prekopakre.

Smotra folklora u Prekopakri je organizirana u sklopu „Pakračkog ljeta“, a pod pokroviteljstvom Požeško – slavonske županije, Grada Pakraca i Turističke zajednice Pakraca. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!