Trebaju li nam, uz obične, i koševi za PET ambalažu u parkovima i na ulicama?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR/ČAZMA – Odvajanje otpada je sve više imperativ ne samo zbog eko svijesti nego i zbog zakonske obveze i penala. Neki gradovi poput Budimpešte ili primjerice Samobora su u tome napravili korak više i u središtu grada, uz šetnice postavili koševe isključivo za PET ambalažu. Dakle, ne velike spremnike kod zelenih otoka već koševe, ali isključivo za PET ambalažu kako bi prolaznici nakon što primjerice u šetnji popiju vodu mogu bocu odmah i baciti na recikliranje. Provjerili smo možemo li i mi slijediti njihov primjer.

-Ima smisla i može se razmisliti u tom smjeru. Imamo postavljeno puno koševa za smeće, ali ako idemo i u tom smislu razvrstavanja otpada u nekoj bližoj budućnosti možemo postaviti i takve koševe – kaže bjelovarski dogradonačelnik Igor Brajdić.

Šef čazmanskih Komunalija Ivan Beljan s druge strane smatra da takvi koševi nisu potrebni.

-Što se tiče same PET ambalaže to nije nikakav problem jer ju između ostalog i naši ‘komunalci’ pokupe tako da ne vidim veliku potrebu. Sami eko otoci se pokazuju kao mini deponiji jer ondje nastaje i smeće okolo, najbolje je sve razvrstati na kućnom pragu – ističe direktor čazmanske komunalne tvrtke.

Grad, dodaje Beljan, ne treba dodatno zatrpavati koševima i spremnicima već treba voditi računa da se više koševa postavi primjerice u rubnim dijelovima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!