Pakračani imali priliku naučiti kako se uključiti u kreiranje gradskog proračuna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Pakracu je 5. srpnja održana javna tribina s temom „Kako predložiti projekte i direktno se uključiti u postupak pripreme gradskog proračuna?“. Naime, „Zajedničko planiranje proračuna“ novi je projekt koji Grad Pakrac, kao jedan od tri izabrana pilot grada, uz Pulu i Rab, provodi u suradnji s Udrugom gradova.

Kako je istaknuto na samoj tribini, cilj ovoga projekta je zajedničko planiranje proračuna građana i Gradske uprave kroz projekte koji će se održati tijekom iduće, 2023. godine, a sam projekt je kreiran na temelju dosadašnjih iskustava u provedbi participativnog budžetiranja hrvatskih i europskih gradova.

Osim predstavnika pakračke Gradske uprave i gradskih vijećnika, prisutni su na tribini bili i predstavnici mjesnih odbora s područja Grada Pakraca, ali i drugi pojedini građani koji su se aktivno uključivali sa svojim prijedlozima u vezi kreiranja proračuna za sljedeću godinu.

Sve njih je pozdravila pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević naglasivši da se radi o projektu koji će konačno realizirati namjeru Gradske uprave da sami građani predlažu inicijative koje bi našle pripadajuće mjesto u gradskom proračunu.

O tome kako to izgleda u praksi, odnosno o provedbi projekta govorili su Dario Runtić i Mario Žuliček, predstavnici Udruge gradova, napomenuvši važnost sudjelovanja građana u kreiranju proračunskih težnji.

Za realizaciju projekta osigurano je pola milijuna kuna, a postupak predlaganja je veoma jednostavan, putem standardiziranog obrazaca koji se može preuzeti na ulazu u zgradu Gradske uprave ili putem službene web stranice Grada Pakraca. Rok za dostavu prijedloga je 8. kolovoza, a ispunjeni obrazac se može dostaviti emailom: proracun2023@pakrac.hr ili osobno, odnosno poslati poštom na adresu Trg bana Josipa Jelačića 18, 34550 Pakrac. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!