Trupac: Brojke će i dalje rasti, no u cijeloj priči ima jedna dobra stvar…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Broj novozaraženih koronavirusom ponovno raste. Danas su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđena 34 nova slučaja, jučer ih je bilo 69, a brojke su visoke i na nacionalnoj razini.

-Bojim se da će broj zaraženih u nadolazećem razdoblju biti još veći. Sekvenciranjem je potvrđeno kako se i u našoj županiji pojavio BA.5 soj koronavirusa koji je vrlo zarazan i lako se žiri među ljudima – pojašnjava ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac. Dodaje kako je sreća u nesreći što spomenuti soj ne izaziva teške simptome.

-Simptomi su blagi i imamo vrlo mali broj hospotalizacija, tako da ne bi trebalo doći do opterećenja bolničkoga sustava – kaže Trupac.

Doduše, nitko ne može predvidjeti kako će se situacija razvijati. Uvijek postoji mogućnost pojave novih sojeva koji mogu uzrokovati teže komplikacije i simptome pa bi bilo dobro da se svi koji to još nisu učinili – cijepe.

-Za jesen je najavljeno novo cjepivo protiv omikrona, no i postojeća mogu smanjiti mogućnost zaraze ili ublažiti simptome ako do zaraze dođe. Stoga je preporuka svim građanima da se cijepe – kaže Trupac.

Inače, do sada je u BBŽ prvom dozom cijepljeno 60 posto odraslog odnosno 50 posto ukupnog stanovništva, a drugom dozom 60 posto odraslog i 48 posto ukupnog stanovništva.

Još jedna od mogućnosti svojevrsne zaštite za proljeće jest preboljenje. Stručnjaci kažu kako ne bi bilo loše da se tijekom ljeta koronavirusom zaraze mlađi ljudi, koji su primili cjepivo, jer je mala vjerojatnost da će razviti teže simptome. Istovremeno će se veći dio stanovništva prokužiti, što bi trebalo olakšati situaciju na jesen.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!