Prva Čehinja koja se popela na K2 predstavila svoj film i emotivno se prisjetila svoga djeda koji je rođen u Bjelovaru…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U potpuno ispunjenom bjelovarskom Boho parku hrvatsku premijeru filma imao je dokumentarni film ‘K2 na moj način’ koji je prikazao pripreme i uspon Klare Kolouchove, prve Čehinje u povijesti koja se popela na najopasniju planinu svijeta K2 koja je ujedno i tek deseta žena koja je osvojila tri najviša vrha svijeta.

Ovaj dokumentarni film je fascinirao publiku koja je mogla upoznati Klaru ne samo kao odvažnu alpinisticu koja je iz trećeg pokušaja osvojila najstrašniji planinu svijetu već i kao emotivnu majku i suprugu koja je u najtežim trenucima uspona mislila na svoje najmilije.

Povezanost s Bjelovarom

-Nadam se da se film svidio publici, zapravo po reakcijama sigurna sam da je što me veseli. Posebno mi je drago i iznimno sam emotivna što sam došla u Bjelovar sa svojom djecom i svojim ocem predstaviti svoj film jer me posebne emocije vežu za ovaj grad. Naime, moj djed je rođen u Bjelovaru i kao mladić otišao je studirati u Prag i tamo je ostao i upoznao moju baku i eto, tako sam ja rođena u Pragu. Nažalost on više nije živ, ali sigurno je ponosan na mene što sam došla u Bjelovar i što predstavljam svoj film – rekla nam je Klara i dodaje.

-Film je o velikoj borbi i osobnom putovanju koje je zapravo trajalo pet godina i iz trećeg pokušaja sam uspjela osvojiti K2. Inače, ideja za film prvotno nije bila moja, kada sam se prvi put penjala na K2 2016. godine moja prijateljica je odlučila snimati film o Pakistanu i mojem pokušaju osvajanja vrha u čemu tada nisam uspjela, ali izašao je jedan kratki filmić o tome. Jedna producentska kuća je vidjela taj film, pristupila mi i rekli su mi da žele napraviti ozbiljan dokumentarac o mojem novom pokušaju – kazala je Klara i nastavila.

Odnos s redateljicom

-Dakle, redateljica Jana Počtova htjela je dokumentarac koji će sve obuhvatiti, pripreme, situaciju kod kuće, odnos s djecom i suprugom koji su mi bili velika potpora, dakle ne samo penjanje na vrh već cijeli taj proces koji je bio prepun emocija. S redateljicom sam dobro kliknula i ona je shvatila da nije sve samo u snazi i hrabrosti kada su u pitanju takve ekspedicije već i potpora obitelji i emocija – rekla je Klara koja je otkrila da sada priprema knjigu koja će govoriti o njezinim deset godina planinarenja.

-To je bila opasna ekspedicija, K2 je prepun natpisnih ploča u čast onih koji su poginuli na planini. Ja sam si rekla da nisam tamo došla postati natpisna ploča već da ću se vratiti onima koje najviše volim, a to je moja obitelj i u tome sam uspjela. Bilo je puno emocija, posebno između zadnjeg logora i uspona na vrh. Kada sam došla na sam vrh nisam bila svjesna što sam napravila, ali mislim da je film uspio prenijeti tu emociju – kazala je Klara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!