Proslavljena prva specijalizacija obiteljske medicine u BBŽ EU novcem, slijede još dvije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nešto manje od mjesec dana ostalo je do završetka vrijednog projekta za zdravstvo kojeg provodi Županijska ustanova Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije. Projekt je to pod nazivom „Specijalizacija doktora medicine Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije“ koji za cilj ima poboljšati pristup zdravstvenoj zaštiti u manje atraktivnim, ruralnim i nerazvijenim područjima. Osnova svega bila je osigurati dovoljan broj specijalista određenih medicinskih djelatnosti koje su se pokazale kao deficitarne.

Jedna od specijalistica koja je svoja znanja usavršila kroz projekt je liječnica obiteljske medicine Antonija Kožul pa se Dom zdravlja BBŽ može pohvaliti novom liječnicom koja im stoji na raspolaganju kroz izazovna vremena u kojima se medicina nalazi. Da se projekt uspješno privodi kraju, dokazala je i jučerašnja završna konferencija na kojoj su se okupili brojni stručnjaci u medicini. No, sve navedeno ne bi bilo moguće bez Ministarstva zdravstva i Europskog socijalnog fonda, potvrdio je to na završnoj konferenciji v.d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ Josip Rajković.

– Dom zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije kao i ostali Domovi zdravlja u Hrvatskoj, obuhvaćaju razne djelatnosti od kojih je i primarna zdravstvena zaštita, a u tu razinu zdravstvene zaštite spada i obiteljska medicina. Europska unija nam projekt sufinancira 85 posto dok se za preostalih 15 posto sufinanciranja pobrinulo Ministarstvo zdravstva iz proračuna Republike Hrvatske – rekao je Rajković.

Ukupna vrijednost projekta je 1.011.785,86 kuna, što je ujedno i iznos dobivenih bespovratnih sredstava – 100 posto prihvatljivih troškova. Projekt je započeo još u veljači 2018. godine kada se na natječaj prijavila liječnica Kožul.

– S početkom projekta liječnica Kožul započela je specijalizaciju koja je trajala do petog mjeseca ove godine. Početkom svibnja liječnica je položila specijalistički ispit, a odmah nakon toga počela je raditi u svojoj ordinaciji koja ju je za vrijeme specijalizacije cijelo vrijeme čekala. Inače, mijenjati ju je morao doći jedan liječnik u mirovini – dodaje.

Za liječnicu Kožul v.d. ravnatelja Rajković ima samo riječi hvale. Posebno se ističe njezina ambicioznost jer se sa specijalizacije vratila s novim prijedlozima uz koje će Dom zdravlja poboljšati zdravstvenu uslugu.

– Za vrijeme samog projekta, liječnica je stekla dosta specijalističkih znanja koja sada primjenjuje u svom radu jer obiteljska medicina ipak obuhvaća više grana. Upravo zato svi kažu da je specijalizacija obiteljske medicine jedan od najtežih oblika specijalizacije, duže traje te obuhvaća veliko područje – navodi Rajković.

Nakon što završi projekt koji traje do 15. kolovoza, ostaje nada za budućim EU projektima čija financijska pomoć uvelike znači. Nedostatak liječnica i liječnika problem je koji mori cijelu državu pa tako i Dom zdravlja BBŽ. Uz financijsku injekciju Europske unije, problem će se brže i efikasnije rješavati.

– Nadamo se da će se u narednom razdoblju raspisivati novi natječaj sufinanciran od strane Europske unije jer to je zapravo jedini način da Domovi zdravlja financiraju specijalizacije. Svi znamo u kakvom je stanju zdravstveni sustav, prije svega financijskom. Nismo u mogućnosti sami plaćati specijalizacije tako da se nadamo novim projektima na proljeće – kaže Rajković.

U međuvremenu je Ministarstvo zdravstva u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti raspisalo natječaj za specijalizacije koje će Ministarstvo financirati, dodaje Rajković.

– U našem Domu zdravlja za natječaj Ministarstva zdravstva odabrano je troje specijalizanata, dvije specijalizacije iz obiteljske medicine te jedna specijalizacija iz radiologije. U tom pogledu imat ćemo novih specijalizanata, no svakako se nadamo da će i Europska unija nastaviti od siječnja sljedeće godine raspisivati natječaje za projekte iz EU fondova – rekao je Rajković.

Završnoj konferenciji prisustvovala je i Andrea Bengez, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, demografiju i mlade Bjelovarsko-bilogorske županije. U ime BBŽ, župana Marka Marušića te svoje ime, zahvalila je svima koji su sudjelovali u projektu.

– Primarna zaštita i obiteljski liječnici vrlo su važni za zdravstveni sustav jer osiguravaju svakom našem stanovniku pristup zdravstvenoj zaštiti. Naravno da specijalizacije poput one liječnice Kožul, poboljšavaju zdravstvenu skrb naših stanovnika. Kao što je rekao i ravnatelj, imamo dvoje novih specijalizanata koji će specijalizirati obiteljsku medicinu. Uz to, u našim zdravstvenim ustanovama imamo još tri specijalizanta, jednog iz radiologije, jednog iz hitne medicine te jednog iz školske medicine. Svi oni uključeni su u naš zdravstveni sustav i za naše stanovnike kako bi nam svima zajedno bilo bolje – rekla je Bengez.

Pomoćnik pročelnice Vladimir Božić zaključio je da je do sada predano 17 zahtjeva za nadoknadom sredstava, a svi su odobreni u cijelosti. To dovoljno govori o uspješnosti ovog EU projekta koji se istaknuo samo po vrlinama za Dom zdravlja te cijelu Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Sadržaj ovog promotivnog članaka isključiva je odgovornost Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije


PODIJELI S PRIJATELJIMA!