Druge agencije pripremaju projekte vrijedne milijarde, a u JURI se hvale sićom i nemaju ni za plaće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odgovarajući na naš nedavni upit o posljedicama istrage koju u županijskoj ustanovi koju vodi istražuje Središnja agencija za financiranje i ugovaranje EU projekata (SAFU), šefica Javne ustanove Razvojne agencije BBŽ Snježana Bogović Bradvica pohvalila se velikim brojem projekata realiziranih u ovoj godini. Iako se nalaze pod povećalom institucija, u JURI rade, tvrdi v.d. ravnateljica, te navodi kako je „tijekom 2022. godine JURA BBŽ pripremila 44 projektna prijedloga za JLP(R)S i javnopravna tijela, što pokazuje da je u prvih šest mjeseci pripremljeno više projektnih prijedloga nego na godišnjoj razini u protekle tri godine“.

Kako nije navela broj projekata koje je JURA realizirala ranijih godina, a ni njihovu vrijednost, što je daleko relevantniji kriterij za usporedbu, zatražili smo je da nam ustupi te podatke, što je i učinila.

Iz njezina odgovora i službene JURINE statistike vidljivo je kako je ove godine zaista pripremljeno više projekata nego što je bio godišnji prosjek od 2019 do 2021. U prvih šest mjeseci ove pripremljena su 44 projekta, dok je cijele prošle godine realiziran tek jedan manje. Međutim, njihova vrijednost iznosila je gotovo 72 milijuna kuna, dok su programi pripremljeni ove godine ‘teški’ 44,6 milijuna kuna. Iz detaljne specifikacije vidi se da su se u JURI ove godine najviše bavili manjim projektima, pojedinačne vrijednosti ispod milijun kuna, dok je vrijednost najvećeg 4,8 milijuna kuna. Riječ je o programu Zaželi koji Županija provodi godinama.

Iako je svaki projekt važan za stanovnike pojedinog grada ili općine, bez obzira na njegovu vrijednost, u godini intenzivne pripreme za povlačenje sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, ovi su iznos i angažman zanemarivi. Usporedbe radi, Razvojna agencija Karlovačke županije još se u ožujku ove godine pohvalila kako je za NPOO pripremila projektne prijave za 8 projekata vrijednih više od 300 milijuna kuna, razvojna agencija u Vukovarsko-srijemskoj županiji koordinirala je krajem prošle godine projektima vrijednima milijardu kuna, u sisačko-moslavačkoj agenciji planiraju pripremu 200 projekata vrijednih 4,3 milijarde kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija, sa svoja 44 milijuna i popisom projekata na kojem  se Nacionalni plan oporavka spominje tek jednom, s tim se teško može uspoređivati.

Iako ravnateljica JURE ovogodišnji učinak svojih zaposlenika želi prikazati uspješnijim u odnosu na prethodne tri godine, činjenica je da su učinkovitiji bili samo u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, kada su pripremili 32 projekta vrijedna 29 milijuna kuna. I 2019. godina bila je snažnija po vrijednosti projekata. Tada su pripremljena 24, vrijedna ukupno 48 milijuna kuna.

Kada se govori o projektima pripremanima u JURI, valja na umu imati činjenicu da su u toj ustanovi, unatoč 15-ak zaposlenih, skloni angažiranju vanjskih suradnika pa se ni ne može reći da je za sve gore navedene projekte zaslužna sama JURA. Upravo takav angažman je i doveo tu županijsku ustanovu u ozbiljne probleme.

Podsjetimo, zbog sumnje da je projekte energetske obnove škola zapravo radila vanjska tvrtka, za što je uredno i plaćena novcem poreznih obveznika BBŽ, dok si je JURA istovremeno za isti posao uzimala novac kroz europski projekt, u ustanovu je stigao nadzor SAFU-a. Da stvar bude gora, dok istraga traje, JURI su blokirana sredstva za plaće zaposlenika pa im se posljednjih pola godine one isplaćuju direktno iz županijskog proračuna, što građane županije košta između 100 i 120 tisuća kuna svakog mjeseca.

Je li detaljnim ‘češljanjem’ poslovanja SAFU utvrdio nepravilnosti i hoće li u JURI posla imati i druge institucije, prvenstveno DORH, trebalo bi se znati već idućeg tjedna.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!