Završen Bilogorski puteljak svjetlosti, korisnici se sada nadaju samo jednome

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Na završnoj konferenciji projekta Bilogorski puteljak svjetlosti iz programa Zaželi moglo se čuti kako je projekt, koji se provodio tijekom posljednje dvije godine, uspio u svojim ciljevima. Neki od njih su doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja žena i omogućiti im pristup tržištu rada, osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena te povećati razinu kvalitete života ruralnog područja i socijalnu uključenost krajnjih korisnika.

Na projektu je zaposleno 60 žena koje su bile u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a svaka od njih brinula je o četvero korisnika. Načelnik Velikog Trojstva, Marko Kutanjac izrazio je žaljenje zbog kraja ovog hvalevrijednog projekta.

-Nadamo se da će uskoro doći novi ovakvi projekti i da će se omogućiti nova radna mjesta i briga o našim starijima – naglasio je. S tom se tvrdnjom složio i zamjenik nositelja projekta, Lokalne akcijske grupe Sjeverna Bilogora, Josip Dekalić.

Ivana Ledinski je na području Općine Zrinski Topolovac brinula o četiri korisnika, a otkrila je što će iz ovog iskustva pamtiti.

-Osim zaposlenja i staža koji mi je išao, upoznala sam nove ljude i puno smo doprinijeli životu tih žena koje su ovisne o nama i koje su sa žaljenjem dočekale rastanak – kazala je te pojasnila koji su bili neki od njenih zadataka.

-Pomagala sam u dostavi lijekova i namirnica, kućanskim poslovima, negdje sam čistila, prala prozore, čistila, pomagala u osobnoj higijeni, peglanju, šišanju – nabraja. Na početku provođenja projekta mnogi su bili skeptični.

-Ispočetka su se korisnici dvoumili, svi su bili suzdržani, no sada oni koji nisu imali nikoga ili žene koje imaju sinove koji se nisu oženili sad vide što znači ženska ruka u kući. Bili su zadovoljni i nama i njima je bilo lijepo. Nije to uvijek bio posao, nekad je bilo samo druženje – ističe.

Inače je po struci farmaceutski tehničar, no kako nije mogla pronaći posao u blizini mjesta stanovanja, osposobila se za cvjećarku i u tome se pronašla. Također, kaže, vjerojatno bi se uključila u nove faze projekta Bilogorski puteljak svjetlosti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!