Županijska pročelnica poručuje: ‘Učenici neće ostati bez autobusnog prijevoza’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Priča o mogućem ukidanju nekih autobusnih školskih linija izazvala je burne reakcije među građanima, a kako i ne bi. Svi učenici imaju jednaka prava doći do škole i nije njihova krivnja krizno stanje koje se događa u svijetu. Ali, postoji li uopće krivac?

Autobusni prijevoznici u Hrvatskoj poručuju da će zbog povećanih troškova prijevoza morati ukinuti dio školskih linija, te su pozvali županije na potpisivanje ugovora o javnoj usluzi koji bi prijevoz do škole obračunavao po kilometru, a ne broju učenika. S druge strane, Udruga hrvatskih autobusnih prijevoznika pozvala je županije, gradove i škole da se obrate bilo kojem autobusnom prijevozniku iz njihove udruge za organiziranje prijevoza, kako bi djeca imala osiguran prijevoz.

U našem razgovoru s Markom Babićem iz Čazmatransa, od županije je zatražen isti dogovor – potpisivanje ugovora o javnoj usluzi. Zbog sve većih troškova, Čazmatransu se ne isplati ići po dva ili tri učenika pa smatraju da bi dogovor s BBŽ riješio brojne probleme. U vezi burne i aktualne teme, čuli smo se s Andreom Prugovečki Klepac, županijskom pročelnicom za društvene djelatnosti i obrazovanje.

– Što se tiče prijevoza učenika osnovnih škola, oni su ustavna kategorija i ne može se dogoditi da netko ukida linije jer za taj prijevoz osnivač odnosno Županija provodi javnu nabavu. Djeca na svim linijama gdje autobus vozi imaju pravo da im škola bude dostupna sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju. Te linije su sastavni dio tendera i troškovnika. Stoga apsolutno nema dileme da bi netko ostao bez prijevoza, to je dio ugovora – kaže Prugovečki Klepac.

Kod redovnog linijskog prijevoza u koji su uključeni i učenici srednjih škola, ukidanje linija je moguće, ali kod osnovnih škola nije.

– Za osnovne škole praktički ukidanje nije moguće jer sve linije na kojima se djeca prevoze sastavni su dio ugovora kojem je prethodila javna nabava – dodaje.

Komentirala je Prugovečki Klepac i javnu uslugu linijskog prijevoza prema kojoj teže brojni prijevoznici.

– O tome se već dugo priča, ali o tome na koncu odlučuje župan. Međutim, treba reći da, i unutar javne usluge linijskog prijevoza, diskutabilno je bi li se tom uslugom mogli prevoziti učenici osnovnih škola jer je njihov prijevoz posebno kategoriziran. To su dva različita svijeta. Dakle, i kada bi se potpisala ta usluga, a morat će se kad tad potpisati, financiranje te javne usluge provodit će se na način da će se sredstva koja država izdvaja od 75 posto za prijevoz učenika srednjih škola preliti u javnu uslugu linijskog prijevoza – poručuje pročelnica.

Iako pitanje oko javne usluge linijskog prijevoza još uvijek visi u zraku, Prugovečki Klepac garantira da će svi osnovnoškolci doći do svoje škole.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!