Aktualni sat u znaku komunalnih tema, u redovnom dijelu vijećnici rekli ne gradskoj riznici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon nepuna tri mjeseca, osma sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca održana je 12. rujna, a započela je aktualnim satom za vrijeme kojeg se osam  gradskih vijećnika javilo s pitanjima.

Nada Todorović (SDSS) je postavila pitanje o tome mogu li se postaviti kontejneri u naseljima Španovica i Bučje s obzirom na to da ondje nema organiziranog odvoza otpada, na što je odgovoreno kako je to moguće, s naglaskom da su kontejneri postavljeni i na tamošnjim grobljima. Isto tako, vijećnica je upitala namjerava li se urediti zapušteno bolničko groblje koje datira iz 1898. godine i nalazi se na Gavrinici. Odgovoreno joj je kako će taj prijedlog svakako biti razmotren.

U kojoj je fazi natječaj za zakup Hotela Pakrac upitala je Anita Skalnik (HDZ). Gradonačelnica Blažević je kazala da su raspisana dva natječaja, ali oni koji su iskazali interes nisu se prijavili zbog bojazni od energetske krize. Stoga je Hotel Pakrac prepušten na upravljanje Poduzetničkom centru Pakrac. Oni će imati zadatak brendirati hotel te ga marketinški prezentirati na tržištu. Na proljeće vjerojatno idu novi natječaji, a sve će biti jasnije kad prođe zimska sezona i kad se vidi što će biti s cijenama. U hotelu će se zasad moći samo prenoćiti s doručkom

Tamaru Vujanić (SDP) je zanimalo hoće li se u dogledno vrijeme povećavati iznos studentskih stipendija. O tome je razgovora bilo, potvrdila je gradonačelnica. Trenutno, iz financijskog aspekta, nije povoljno vrijeme za tako nešto, stoga ove godine neće biti povećanja, premda je ono u planu. Zasad studentske stipendije iznose 400 kuna.

Što je sa završnim radovima u ulicama Grigora Viteza, Mate Lovraka itd…, odnosno na Maloj Krndiji, i hoće li biti asfaltirane, pitao je Mile Vujić (SDP). Odgovorio mu je pročelnik Marijan Malogorski istaknuvši kako će zasad biti samo asfaltirani oni dijelovi koji su oštećeni tijekom radova.

Mile Vujić je rekao i kako mu se građani žale na objekte u gradu s kojih povremeno pada žbuka (konkretno u Ulici Gojka Šuška) te ih zanima kome se treba obratiti. Nakon kratke rasprave, odgovoreno mu je da se za takve slučajeve najbolje obratiti komunalnom redaru.

Prostor u vlasništvu HŽ (stara stanica) pretvorio se u stovarište kamena i građanima to smeta te se žale na buku, a oni koji stanuju i bliže na prašinu. Taj pretovar se odvija tijekom noćnih sati. Može li se utjecati kod HŽ-a da se promijeni vrijeme utovara te ima li ono uopće dozvolu, pitao je  Zoran Krejči (SDP).

Pročelnik Malogorski je rekao da su se građani već žalili i njemu, a o dozvolama je rekao kako nema saznanja, međutim vrijeme istovara se promijenilo. Gradonačelnica je odgovorila da dozvole postoje, a njezin dopis je otišao 14. srpnja ove godine u HŽ nakon čega se promijenio vozni red. Istaknuto je kako se u ovom slučaju radi o direktnom sklapanju poslova između HŽ-a i Kamen Sirača te da gradske strukture na to nemaju utjecaja.

Krejčija je zanimalo i što je s oronulom lokomotivom koja ondje godinama stoji i propada, a rečeno mu je da nema „zelenog svjetla“ za prepuštanje lokomotive jer HŽ jednostavno nema sluha.

Isto tako, vijećnika je zanimalo što se događa s mjestom voditelja Odsjeka za financije jer je u godinu dana dvoje zaposlenika otišlo s tog položaja. Pročelnik Tomislav Petrač je odgovorio da su razlozi osobne prirode, a gradonačelnica je dodala da su odbili i ponuđeni premještaj na neko drugo radno mjesto. Trenutno nema novog voditelja, ali postoji osoba koja ima potrebno iskustvo i za sad obavlja taj posao.

Predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) je upitao što je s projektom „Zaželi“. Odgovoreno mu je kako slijedi prijelazno razdoblje, gdje će se financirati devet mjeseci iz državnog proračuna, a potom trogodišnje razdoblje iz ovog programskog razdoblja. Prijavljeno je 55 osoba koje bi radile kroz dva projekta „Zaželi“ (Grad Pakrac i GDHCK Pakrac) te još dvije osobe preko LAG-a.

Kristinu Milek (HDZ) je zanimalo podržava li Grad Pakrac uspješne sportaše sa svojeg područja. Gradonačelnica je odgovorila potvrdno te dodala da o tome postoji određeni pravilnik o Olimpijskoj kategorizaciji.

Zbog proglašenja elementarne nepogode suše Mihael Andrijanić (HDZ) se interesirao prijavljuju li se poljoprivrednici. Pročelnik Marijan Širac je kazao da su u trenutku održavanja sjednica GV-a pristigle 102 prijave, a on očekuje da će ih biti i 200.

U nastavku sjednice vijećnici su prešli na Dnevni red, a prve tri točke su se odnosile na Izvješće o radu za proteklu godinu tvrtke Komunalac, Dječjeg vrtića „Maslačak“ i LAG-a „Zeleni trokut“ koje su vijećnicima podastrli na uvid njihovi ključni ljudi Josip Bišćanin, Višnja Klobučar i Igor Matek. Sve točke su, uz manje više kratku raspravu, jednoglasno prihvaćene uglavnom uz pohvale iskazane od strane vijećnika.

Ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Pakraca za 2022. godinu ostvareni su u iznosu od 17.989.549,14 kuna, što u odnosu na planirane prihode i primitke u iznosu od 69.491.665,00 kina čini 26,6%. Ukupni rashodi i izdaci Proračuna iznose 18.325.303,52 kuna, što u odnosu na planirane rashode i izdatke u iznosu od 70.491.665,00 kn čini 26% – naglašeno je prilikom usvajanja Prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Grada Pakraca za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine koji je jednoglasno usvojen.

Zbog tehničkih i kadrovskih nedostataka prihvaćen je većinom glasova (3 vijećnika SDP-a je bilo protiv) Prijedlog Odluke o ukidanju Odluke o uvođenju riznice Grada Pakraca, premda je rečeno da se od riznice ne odustaje.

Vijećnici su također prihvatili (3 vijećnika SDP-a je bilo suzdržano) i Izvješće o polugodišnjem radu gradonačelnice.

Uz niz tehničkih točaka, na sjednici je usvojen i Prijedlog Odluke o kratkoročnom zaduženju po poslovnom transakcijskom računu kod Privredne banke Zagreb d.d., kao i Prijedlog Odluke o uvjetima, cijeni, kriterijima i postupku prodaje zemljišta oznake k. č. br. 1406/3, k. o. Kusonje u Gospodarskoj zoni „Pakrac 1“ te Prijedlog Odluke o autotaksi prijevozu na području Grada Pakraca, koji je zapravo usuglašen s novim zakonom.

Pri kraju sjednice prihvaćen je i Prijedlog za donošenje Odluke o osnivanju stručnog povjerenstva za vrednovanje i procjenu prijavljenih programa i projekata iz područja kulture te Prijedlog programa javnih potreba u kulturi Grada Pakraca za 2023. godinu. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!