Toplice Lipik kreću s ozbiljnom promocijom zdravih stilova života

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Početna konferencija projekta „U korak sa zdravim životom“, koji će tijekom sljedeće godine dana provoditi Toplice Lipik – Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, održana je 15. rujna u konferencijskoj dvorani „Quella“. Konferencija je okupila sve liječnike, zdravstvene djelatnike i zaposlenike Toplica Lipik, a među uvaženim uzvanicima ondje su bili i požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, ravnatelj Toplica Lipik Goran Pušćenik, kao i Senka Horvat, ravnateljica PANORA-e – Regionalnog koordinatora razvoja Požeško – slavonske županije, Ljerka Pavković, predsjednica Udruge Palijativni tim LiPa, prof. dr. sc. Silva Butković Soldo, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva, ujedno osnivačica i voditeljica Referentnog centra za neurorehabilitaciju i restauracijsku neurologiju pri Ministarstvu zdravstva te Jozefina Kranjčec, predsjednica Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom.

Kako je uvodno istaknuto, projektom „U korak sa zdravim životom“ želi se ukazati na potrebu zdravih stilova života s obzirom na to da oni mogu pomoći u održavanju dobrog zdravlja. Promoviranjem zdravlja i prevencije bolesti podići će se svijest građana o važnosti brige za vlastito zdravlje što će dovesti do sveukupno zdravije populacije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 457 tisuća kuna, a u 85% iznosu sufinanciran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, dok je s 15% sufinanciran iz državnog proračuna.

U ime domaćina, okupljenima se obratio Goran Pušćenik, ravnatelj Toplica Lipik.

„Želim se zahvaliti i čestitati Palijativnom timu LiPa  kao partneru na projektu, PANORI na tehničkoj pomoći u pripremi  ovog projekta, ali i svim djelatnicima ustanove i vanjskim suradnicima, koji su sudjelovali u pripremi i osmišljavanju projektnih aktivnosti.“, istaknuo je ravnatelj na početku svojeg obraćanja.

On je također posebne zahvale uputio i Gradu Lipiku na izvrsnoj suradnji u mnogim aktivnostima i projektima, ali i osnivaču ustanove, Požeško-slavonskoj županiji na potpori, kako u svakodnevnom poslovanju tako i u svim razvojnim aktivnostima koje zajedno rade i planiraju.

„Toplice Lipik se u posljednje gotovo tri godine nalaze u izazovnom poslovnom okruženju, prvenstveno pod utjecajem pandemije koronavirusa, ali i  u posljednje vrijeme sve prisutne inflacije. Usprkos svim izazovima poslovanja u ovako neizvjesnim uvjetima, svjesni smo prilike koje imamo u mogućnosti apliciranja na EU fondove te privlačenja bespovratnih potpora za aktivnosti i investicije koje su nam važne i neophodne za razvoj i svjetliju budućnost. Pripremamo više projekata, a u tijeku je i provedba  EU projekta Terme Lipik u partnerstvu s Gradom Lipikom i PANOR-om. Obrisi rezultata tog projekta naziru se u građevinskim radovima na objektima tu do nas, kao i u cijelom lječilišnom perivoju.“, rekao je ravnatelj Pušćenik.

„Ovaj projekt, „U korak sa zdravim životom“,  je velik i značajan projekt za Toplice Lipik iz razloga jer su gotovo sve aktivnosti osmišljene imajući u vidu bolesti i stanja koje su u fokusu rada ove zdravstvene ustanove, kao što su multipla skleroza i cerebrovaskularne bolesti. Kroz projektne aktivnosti prezentirat će se važnost prevencije zdravlja kroz zdravi načina života, nova saznanja o cerebrovaskularnim bolestima i multiploj sklerozi, važnost  redovne prevencije bolesti te prednosti rehabilitacije i liječenja prirodnim činiteljima poput termomineralne vode. Kroz aktivnosti projekta, kao što su radionice, predavanja, stručni skupovi, ali i edukacije, koristi će imati u najvećoj mjeri naši djelatnici, što će povećati kvalitetu naših zdravstvenih usluga a samim time i zadovoljstvo naših korisnika. Također, u projektu je predviđen cijeli niz promotivnih aktivnosti u svrhu osvještavanja i informiranja opće populacije o važnosti prevencije zdravlja kroz zdravi način života i usvajanje zdravih životnih navika.“, kazao je ravnatelj te dodao da će sve navedeno pozitivno utjecati na mnoge aspekte u njihovu radu, ali i životu općenito jer zdrav način života i usvajanje zdravih životnih navika je pozitivno samo po sebi i nešto čemu trebamo svi težiti.

Ravnatelj Toplice Lipik Goran Pušćenik

 

Partner u ovom projektu je Palijativni tim LiPa, stoga se cijenjenom skupu obratila i Ljerka Pavković, predsjednica ove Udruge, ujedno i glavna sestra Toplica Lipik.

„Veliko nam je priznanje to što su nas Toplice Lipik prepoznale kao partnera u ovome projektu, odnosno što su prepoznale naše aktivnosti koje godinama provodimo s velikim entuzijazmom.“, istaknula je ovom prigodom predsjednica Palijativnog tima LiPa, koja je pri tome navela sve one aktivnosti kojima se njihovi vrijedni članovi bave. Ovom je prigodom zahvalila i Srednjoj školi Pakrac te Ambasadorima dobročinstva koji djeluju o sklopu njihove Udruge koja želi svojim korisnicima omogućiti što kvalitetniji život. Ona je naglasila i to da su prepoznati ne samo lokalno, nego i globalno, jer svoj su angažman promovirali i na međunarodnoj razini. Prigodom svakog takvog predstavljanja prikazuju i Grad Lipik koji se nakon ratnih razaranja podigao kao ptica feniks iz pepela te se nakon relativno kratkog vremena od završetka Domovinskog rata velikim dijelom obnovio, kazala je gospođa Pavković.

Tehničku podršku u pripremi i provedbi projekta pružila je PANORA – Regionalni koordinator razvoja Požeško – slavonske županije, a Senka Horvat, ravnateljica PANORA-e je čestitala na realizaciji ovog hvale vrijednog projekta te istaknula kako su Toplice Lipik ušle na velika vrata u svijet EU fondova, jer osim ovog projekta tu je i projekt „Terme Lipik“.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana također je uputio čestitke svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog projekta, koji je, kako je i sam naglasio, odličan projekt.

„Mi u Lipiku zaista otvaramo i provodimo puno projekta, ali ovaj projekt je usmjeren baš prema našem zdravlju, a zdravlje je ono što nam je svima najpotrebnije i možemo biti sretni što imamo naše Toplice, kao i Palijativni tim LiPa, što je itekako veoma bitno.“, istaknuo je gradonačelnik, poželjevši uspješnu provedbu samoga projekta.

Požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha je uputio svoje osobne čestitke, ali i čestitke županice Jozić svm sudionicima ovoga projekta.

„U korak sa zdravim životom, promocija zdravog načina života, prevencija bolesti, sve su to tome o kojima bi se uistinu moglo puno pričati, ali veseli me činjenica što vi u Lipiku o tome ne pričate puno, već efektivno djelujete i vjerujem da će rezultati ovog projekta biti itekako vidljivi i da će korisnici imati sve one benefite što zdrava forma života čovjeku daje.“, rekao je dožupan Troha te izrazio želju da uspjeh ovoga projekta bude poticaj za neke nove i slične projekte u budućnosti.

Tehničku pomoć u provedbi projekta, kao predstavnica PANORA-e pružila je Ivana Orban, koja je i voditeljica ovog projekta. Upravo je gospođa Orban putem prezentacije okupljenima projekt i predstavila.

„Projekt „U korak sa zdravim životom“ školski je primjer korištenja EU sredstava u smislu da se financira određena postojeća potreba, a ne obrnuto, da se, uslijed dostupnosti sredstava, pokušava pronaći na što ih potrošiti. Takvi projekti, kad se prvo kreće od dostupnosti sredstava, a onda traži njihova namjena, ne odražavaju smisao EU fondova, a to je financirati projekte koji bez potpore ne bi bili realizirani. Putem ovog projekta, Toplice Lipik su osigurale provedbu svojih redovnih aktivnosti, ali uz dodanu vrijednost u smislu opsega i kvalitete tih istih aktivnosti. Uz samo ispunjenje ciljeva programa iz kojeg je financiran, a koji se odnose na promociju zdravih navika i prevenciju bolesti, projekt ima i druge indirektne koristi, a to su oslobađanje redovnih sredstava Toplica za druge aktivnosti, ali i stjecanje iskustva u pripremi i provedbi EU projekata. S aktualnim projektom „Termi Lipik“, gdje su Toplice projektni partner te ovim projektom u kojem su korisnik sredstava, zaposlenici Toplica će steći vrijedno iskustvo koje će im biti od presudne važnosti u narednom razdoblju, govoreći u smislu nove financijske perspektive za razdoblje 2021. – 2027. te mogućnosti financiranja njihovih potreba, odnosno projekata.“, istaknula je Ivana Orban.

Toplice Lipik kontinuirano, već cijeli niz godina unutar svog redovnog djelovanja provode većinu najvažnijih aktivnosti iz ovog projekta, s naglaskom da su ove godine za tu svrhu osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda.

Projektne aktivnosti se tiču obilježavanja važnih datuma i formirane su kroz 3 različita skupa, a to su:

DAN CRVENIH HALJINA  koji će biti obilježen u veljači sljedeće godine je javnozdravstvena kampanja koja je posvećena povećanju svijesti o rizicima za nastanak moždanog udara odnosno cerebrovaskulatnog inzulta, posebice kod žena, a u sklopu koje će biti održano 7 stručnih predavanja.

Zatim BALNEOLOŠKI SKUP „Dr. Ivan Šreter“ koji će biti održan u svibnju 2023. Na ovom stručnom skupu renomirani i stručni predavači promoviraju dobrobit i učinkovitost liječenja termomineralnom vodom i ostalim blagodatima prirode te predstavljaju dobrobiti kontinentalnih lječilišta.

Važna aktivnost ovog projekta su i DANI MULTIPLE SKLEROZE. Nacionalni dan MS obilježava se 26. rujna, a svjetski dan će bit obilježen u lipnju sljedeće godine i to održavanjem konferencije o novim saznanjima vezanim uz ovu bolest i mogućnostima kvalitetnijeg življenja za oboljele od MS. U sklopu projekta će biti organizirane i razne kreativne radionice, kao i radionice zdrave prehrane. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!