ZegeVege Festival za sva veganska nepca i ona koja će to tek postati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U petak i subotu u Zagrebu se održava ZegeVege, najveći festival održivog življenja u ovom dijelu Europe. Što je ekipa iz Prijatelja životinja pripremila ove godine, otkriva nam Emanuela Poturica, koordinatorica projekata u toj udruzi koja je glavni organizator događanja.

– Kao i svake godine za naše posjetitelje pripremili smo pregršt fine veganske hrane, kozmetike i sredstava za čišćenje koji nisu testirani na životinjama i koji su isključivo od prirodnih sastojaka. Ove godine imat ćemo mnogo predavača koji će na pozornici davati kratke edukativne intervjue o dobrobiti veganstva, održivom načinu života za zdravlje, okoliš i životinje – kaže Putorica i napominje kako će uz to dijeliti recepte i svoja kulinarska iskustva

Bit će na festivalu i osoba iz javnog života koje će govoriti o svom veganskom iskustvu, uključujući i sportaše koji uz vegansku prehranu postižu vrhunske rezultate. Naravno, delicije bez namirnica životinjskog porijekla moći će se na festivalu i kušati.

– Svi će posjetitelji moći probati hranu s nogu. U našim restoranima nudit će se veganski fast food poput veganskog hot doga, burgera, moći će se probati i japanska hrana te tradicionalna jela u veganskoj varijanti – pojašnjava koordinatorica

S obzirom na ranija izdanja ZegeVege Festivala, organizatori vjeruju da će i ovaj biti odlično posjećen, samim time što je trend zdravog i održivog načina života i u Hrvatskoj sve prisutniji.

– Broj ljudi koji su osviješteni i žive održivo, a žele promijeniti svoje navike, sve se više povećava. To najbolje vidimo kroz udrugu i nove ljude koji nam se javljaju i zanima ih zapravo veganstvo i održiv način življenja. – pojašnjava Putorica i poziva sve koji nisu vegani da dođu na ZegeVege da vide koliko je jednostavno biti vegan, pogotovo danas kad se u brojnim trgovinama nude veganski proizvodi, a sve se lakše rade i kod kuće.

Zahvaljujući ZegeVege Festivalu mnogi su već promijenili svoje životne odluke.

– Imali smo baš dva dečka koji su na samom ZegeVege-u došli do šatora organizatora i rekli su kako im se jako sviđa sve što radimo. Rekli su kako su i sami promišljali o veganstvu ali nisu znali da je to tako jednostavno. Kroz razgovor s nama postali su naši stalni volonteri, dolaze u udrugu i pomažu nam kad god mogu. Upravo su zbog ZegeVegea postali vegani. – dodaje

Valja spomenuti i kako je ZegeVege dio velike europske priče o održivom načinu življenja, i to vrlo istaknuti dio. Naime, Festival je dio međunarodnog festivala Veganmania, koji se održava i u Grazu, Beču i Münchenu i još 15 europskih gradova. Najveći je u ovom dijelu Europe, iako se slični festivali organiziraju i u Beogradu i Ljubljani.

Upoznavanje s veganstvom i održivim stilom življenja danas uopće nije problem. Prva prilika za to je ovog vikenda na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, od 8 do 20 sati. Prilika je to da se pojede nešto fino, educira i učini nešto dobro za sebe ali i za naš planet. 

FOTO: Facebook ZegeVege Festival


PODIJELI S PRIJATELJIMA!