Siniša (51) je zaklao mlađeg brata pa mrtav-hladan otišao nešto prigristi

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR / ZAGREB – Visoki kazneni sud Republike Hrvatske prihvatio je žalbu Županijskog državnog odvjetništva i na 16 godina zatvora povisio presudu Siniši Lukaču (51) iz Gračine kraj Križevaca zbog ubojstva mlađeg brata Dragomira (48). Viši sud očito je procijenio da je prvostupanjska presuda Županijskog suda u Bjelovaru od deset godina zatvora Lukaču bila preblaga i da su precijenjene olakotne, a zanemarene otegotne okolnosti i drastično ju je povisio. Podsjetimo, Siniša Lukač je osuđen jer je 29. kolovoza prošle godine na brutalan način oduzeo život rođenom bratu.

On se, prema presudi, 29. kolovoza prošle godine u vremenu od 08,11 do 08,30 sati u dvorištu obiteljske kuće u Gračini, posvađao s bratom kojem se prema ranijoj odluci suda nije smio približiti na razdaljini bližu od deset metara niti s njim uspostavljati ili održavati izravne ili neizravne veze jer ga je i ranije fizički napadao na način da ga je udarao rukama po glavi i tijelu, udarao drvenim kolcem po leđima, prsima i čitavom tijelu. No, Lukač stariji te je sudske odredbe zanemario te se tog dana zaputio k bratu, a situacija je ubrzo eskalirala. Kada je tog kobnog dana Dragomir Lukač izašao u dvorište kako bi telefonskim putem zatražio intervenciju policijskih službenika, Siniša je u namjeri da brata liši života, u kuhinji uzeo nož sa PVC drškom crne boje, dužine oštrice 14,5 cm te s lijeve i stražnje strane prišao mlađem bratu.

MN: Sigurnosna mjera

Navedenim nožem ga je ubo u lijevu stranu vrata nanijevši mu ubodno-reznu ranu lijeve strane vrata dužine 4,2 cm, širine oko 0,8 cm i dubine do 4 cm, uslijed čega je bratu ozlijedio lijevu vratno-glavenu žilu kucavicu i lijevu vratnu venu, a što je za posljedicu imalo da je Dragomir Lukač uslijed brzog i obilnog krvarenja iz navedenih krvnih žila preminuo na mjestu događaja. Uz kaznu zatvora 51-godišnjaku je izrečena i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja koja će se izvršavati uz kaznu zatvora u okviru zatvorskog sustava, a sigurnosna mjera može trajati do prestanka izvršenja kazne zatvora, s tim što će sud po proteku prve godine od dolaska optuženika na izvršenje navedene sigurnosne mjere i potom najmanje jednom godišnje preispitati postoje li uvjeti za nastavkom mjere. Osim toga, Siniši Lukaču u kaznu zatvora uračunato je i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 29. kolovoza prošle godine kada je i uhićen.

Inače, na prvostupanjsku presudu žalio se i osuđeni Lukač i to zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede kaznenog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te zbog odluke o kazni. Predložio je on višem sudu da se prvostupanjska presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje, a podredno da mu se izrekne blaža kazna. Državni odvjetnik se na presudu žalio zbog odluke o kazni tražeći da se Lukača osudi na kaznu zatvora u duljem trajanju, a njegova žalba je na kraju i usvojena. Optuženik je u žalbi ponovio iskaz da nije imao namjeru ni ozlijediti, ni lišiti života brata, kojeg je pri padu u besvjesnom stanju piknuo nožem u vrat. Njegova namjera je, tvrdi, bila smiriti situaciju unutar obitelji u kojoj je i inače dolazilo do problema jer su njegov pokojni brat i otac konzumirali alkohol.

MN: Ležao i hvatao zrak

No, u obrazloženju presude Visoki kazneni sud ističe da je prvostupanjski sud ispravno i potpuno utvrdio činjenično stanje te je za svoje zaključke o odlučnim činjenicama iznio valjane razloge. Iako je sudsko – medicinski vještak istaknuo da je moguće da je ozljeda nastala dok su oba brata padala na zemlju, susjed je iskazao bitno drukčije. On je rekao da je vidio Dragomira kako leži kod ulaza u kuću i hvata zrak, a prije nego što je otišao na cestu i pozvao pomoć, otišao je još jednom do žrtve. U tom trenutku iz kuće je na stepenice izašao Siniša i na upit što se to dogodilo, odgovorio je da ne bude njega više nitko maltretirao te je u ruci imao nešto od hrane i jeo je.

Njihov otac je pak iskazao da je ležao u krevetu u sobi i misli da je Dragomir vikao “Kolje me, kolje me!” i da se ne može obraniti od starijeg brata. Zatim je čuo mlađeg sina da piskuta i ne može govoriti dok starijeg sina nije niti čuo, niti vidio jer mu nije ulazio u sobu. Iz nalaza i mišljenja sudsko – medicinskog vještaka  proizlazi da je oštrica noža bila okrenuta prema stražnjoj strani vrata oštećenika te je prigodom ubadanja i izvlačenja oštrice došlo do minimalne promjene smjera i položaja oštrice kao i da je oštećenik neko vrijeme krvario te se kretao po dvorištu i pokušavao zaustaviti krvarenje pritiskom krpe na vratu.

Sud propustio cijeniti patnju

Jedan od ključnih razloga zašto je Siniši Lukaču tako povećana kazna je i u činjenici da je prilikom počinjenja kaznenog djela iskazao znatno veću kriminalnu količinu od one koju je cijenio prvostupanjski sud. Ono što najviše šokira je spoznaja da je Siniša nakon što je nasmrt u vrat ubo brata, nastavio jesti i smireno razgovarati sa susjedom dok je Dragomir za to vrijeme pokušao zaustaviti krvarenje i kretao se po dvorištu da bi naposljetku izgubio svijest i iskrvario je.

-Prvostupanjski sud je propustio cijeniti patnju koju je stariji brat prouzrokovao mlađem s obzirom da smrt nije nastupila odmah te je on pokušavao doći do zraka i zaustaviti krvarenje dok nije izgubio smijeh – stoji u obrazloženju presude u kojoj je kao otegotna okolnost uzeta i činjenica da je Siniša ni tri mjeseca prije ovog stravičnog događaja pravomoćno osuđen zbog nasilja u obitelji i tjelesnog nasilja prema ocu i bratu. Osim toga, protiv njega su bile potvrđene i optužnice zbog sličnog ponašanja, zbog čega mu je izrečena puno stroža kazna. (sg/Bjelovarski list)

Foto: Ilustracija/Pexels


PODIJELI S PRIJATELJIMA!